JUNII OSICENI

Parcursul ascendent al vieții

Marcu Florentina
Programator IT în domeniul bancar

De la viața de student de astăzi la tânărul angajat de mâine

Când viața de student se scurge cu viteza unui copil zglobiu, ne trezim adesea la capătul unui drum frumos, cu o dorință puternică de a transforma studentul de ieri în profesionistul de mâine.
Mai mult decât cursuri înlănțuite, facultatea deschide porți, umple golurile neîncrederii, te ajută să privești lucrurile din mai multe perspective, să pui bazele unei cariere într-un anumit domeniu și să gândești deschis spre viitor. Facultatea este tocmai calea către o persoană independentă și responsabilă care se ascunde în fiecare dintre noi și care așteaptă să fie descoperită. Locuitul la cămin, integrarea într-un colectiv, socializarea, participarea la congrese studențești, internship-urile, înscrierea ca voluntar în diverse asociații sunt printre puținele piese de lego care, îmbinate perfect, pot contura imaginea unui tânăr de succes.

Pare că totul i se cuvine unui tânăr la început de drum, că este simplu și că va ajunge acolo unde își dorește într-o clipă. Nimic nu poate fi mai greșit decât această abordare iluzorie. Vine o zi în care te găsești singur, cu un CV în mână scris cu migală și dăruire, căutându-ți un loc al tău în care să pui în practică învățăturile din anii de studiu. Vei ajunge să te lovești rapid de realitate, să vezi cât de puțină experiență ai și cât de mult devenirea ta din punct de vedere profesional depinde acum de persoanele pe care le ai ca mentori la locul de muncă.
Primii pași în carieră pot fi presărați de obstacole dacă nu ai norocul să te afli într-un mediu în care se pune accentul pe „a crește oameni”, poți trece de la emoții și dăruire, la neîncredere, te poți rătăci ca într-o pădure deasă căreia nu-i cunoști secretele. Cel mai important lucru este să te cunoști pe tine și să știi ce îți dorești, pentru că acum ești la vârsta la care poți face orice schimbare profesională și personală. Poți pleca oricând într-un alt oraș sau într-o altă țară, îți poți schimba locul de muncă fără să te gândești la creditul pentru casă pe care îl vei avea mâine și nu în ultimul rând îți poți schimba domeniul de activitate, având tot timpul pentru tine și pentru a învăţa.
Atunci când faci cunoștință cu viața de proaspăt angajat, prioritățile se schimbă. Va trebui să crești și să te dezvolți într-un ritm alert, să descoperi tainele domeniului de activitate, să te adaptezi la situații limită, să ceri și să înveți să primești feedback, să construiești relații profesionale atât cu colegii cât și cu oameni din diferite colțuri ale lumii cu care colaborezi doar prin intermediul tehnologiei, să nu simți presiunea deadline-urilor, să te iubești și să îți accepți greșelile.
„Dacă-ți alegi o slujbă care-ți place la nebunie, nu vei munci nici măcar o zi în viaţă.”, spune Robert G. Fox.  Atunci când faci ceea ce te definește și te bucură, te vei simți motivat zi de zi și vei considera locul de muncă că fiind parte din tine. Simte locul de muncă precum un cuib în care o mică pasăre se regăsește, simte căldură, protecție și ia parte la primele lecții de zbor, și nu va fi nevoie să muncești niciodată. Păstrează-ți principiile, privește cu claritate asupra direcției tale profesionale, deconectează-te în timpul liber și caută să devii o persoană cheie acolo unde ești. Nu caută să-ți construiești viața profesională prin simpla trecere a unui pod deja construit, modelează-ți o punte a ta, după propriile reguli și plăceri, colorează-o și parcurge-o cu pași mici, dar siguri.
Din punct de vedere personal, se vor produce tot atât de multe schimbări. Vei înlocui căminul cu chiria, vei învăţa să gătești, să îți manageriezi timpul mai bine, astfel încât la capătul celor 8-9 ore de muncă să poți face și alte lucruri, să găsești un echilibru între viața personală și cea profesională. Măiestria unei persoane nu se rezumă doar la a fi un bun profesionist, ci a continua să-ți respecți timpul acordat familiei și pasiunilor tale.
Toată această transformare, suferită mai devreme sau mai târziu de către fiecare dintre noi, este un drum greoi, parcurs cu pași plăpânzi, la capătul căruia te vei întâlni cu personaje din basmele pentru „oameni mari”, precum maturitatea și responsabilitatea, depășind granițele obișnuitului.

Lasă un răspuns