JUNII OSICENI

„Dacă trăiesc împărţind cu ceilalţi, copiii învaţă să fie generoşi”

De-a lungul carierei de consilier școlar la Liceul Teoretic Ion Gh. Roșca, Osica de Sus, am întâlnit și cunoscut foarte mulți copii. Din interacțiunea cu ei am observat câtă nevoie au să fie auziți, ascultați și încurajați de adulții din viața lor. Adulți, care pot fi atât părinții, profesorii și alte personaje semnificative din viața lor. Dintotdeauna am încurajat copiii să participe la acțiuni de voluntariat, să împartă obiecte, timp și chiar zâmbete celor din jur.
Totul începe de acolo, din familie unde învaţăm cum să vorbim, să ne hrănim, cum să iubim, cum să împărţim iubirea, energia, bucuria, jucăriile, hrana….totul! Învăţăm atunci când experimentăm, iar dacă copiii nu au împărtăşit experienţa generozităţii pot dezvolta un comportament egoist. Este important să se dezvolte adevărata generozitate de a împărţi fără să aştepte ceva în schimb, o recompensă sau vreun câştig personal.
Dăruim pentru că ne dorim să creăm o stare de bine persoanelor din jurul nostru. Chiar dacă uneori presupune un sacrificiu din partea noastră să nu uităm că suntem un exemplu pentru copiii noştri.
Cum putem realiza asta? Prin a ne petrece timpul împreună cu copiii într-un mod inteligent şi activ. Atunci când suntem generoşi cu timpul pe care îl dăruim copiilor, vor şti că momentele petrecute cu ei sunt cel puţin la fel de importante ca orice altceva din viaţa noastră.
Să împărţim cu cei care au mai puţin, prin implicarea copiilor la acţiuni umanitare pentru a-i face să simtă bucuria de a împărţi şi a ajuta pe cei care au nevoie.
Din momentul în care devin conştienţi de nevoile celor din jur, unii copii îşi vor dori să-i ajute în mod direct.
Încurajaţi-i să-şi urmeze instinctul şi să-i ajute pe ceilalţi, chiar dacă asta presupune eforturi sau sacrificii.

Bibliografie
Nolte. L.D – Copiii învaţă ceea ce trăiesc

Lasă un răspuns