PAGINA ELEVULUI

Sărbătorile iernii

Crăciunul

Boca Alina
clasa a XI – a, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca”

Sărbătorile de iarnă nu sunt numai despre mâncarea făcută de mama și despre prăjiturile delicioase pe care le furăm de pe masă înainte să ajungă musafirii, despre cadouri și petreceri. Sunt despre familie, căldură sufletească și zâmbetele oamenilor dragi nouă.
Când se apropie sărbătorile de iarnă, îmi zboară gândul direct la Crăciun, la Nașterea Domnului, care în fiecare an, sărbătorită pe 25 decembrie, îi aduce pe părinții plecați în străinătate acasă, la copiii lor care îi așteaptă cu emoție și nerăbdare de luni întregi. Sărbătoarea aduce liniște și bucurie în casele noastre.
Noi, copiii, plini de entuziasm, scoatem din cutie instalația de brad, o ajutăm pe mama să-l împodobească, roim în jurul lui, cântăm colinde și așteptăm nerăbdători cadourile primite de la Moș Crăciun. Luminile multicolore ne însoțesc la tot pasul aducând zâmbete pe chipul și în sufletele oamenilor.
Împreună cu alți copii mergem la colindat prin casele vecinilor. Când eram mai mici ne însoțea bunicul, care cânta împreună cu noi pentru a ne face fericiți pe noi, nepoții.
Tradițiile religioase din fiecare zonă sunt diferite, fiecare având superstițiile ei despre ziua de dinaintea Crăciunului, însă toate aduc spiritul acestei sărbători în sufletul nostru, liniștea sufletească și căldura sărbătorilor de iarnă…
Zăpada nu-și face simțită prezența în fiecare an, de Crăciun, deși cu toții visăm la ea pentru a ne duce într-o lume de poveste, evidențiind și mai mult farmecul sărbătorilor.
Dar cu sau fără zăpezile de altădată momentul Crăciunului este mereu magic.
Se spune că odată cu venirea sărbătorilor oamenii sunt mult mai buni. Dar ce frumos ar fi să fim mai buni pe tot parcursul anului!…

Iarna copilăriei noastre

Bălașa Andreea Alexandra
(Clasa a XI-a B, Liceul teoretic „Ion Gh. Roșca”
Prof. Îndrumător – Stan Luiza Marinela)

Iarna este anotimpul de vis al anului, este perioada cadourilor și a celor mai frumoase sărbători. Iarna este anotimpul care învelește natura cu o mantie albă și catifelată de omăt.
Când spunem iarnă, ne gândim la sărbători, la tradiții și vacanță.
Ce înseamnă iarna pentru mine? În primul rând, asociez iarna cu stratul de zăpadă din care facem oameni de zăpadă și derdeluș pe care ne dăm cu sania. Ce bucurie imensă trăim noi, copiii, când coborâm pe derdeluș cu sania și aerul înghețat ne mângâie obrajii roșii!
În Ajunul Crăciunului, copiii pleacă cu „Steaua”, „Domn-domn” și alte colinde care vestesc nașterea lui Iisus.
În al doilea rând, Crăciunul înseamnă familie reunită. Cu mic, cu mare, împodobim bradul cu globulețe colorate, ghirlande argintii și luminițe multicolore. Sub brad, Moșul ne lasă cadouri. Crăciunul nu înseamnă numai a primi cadouri, ci mai mult a oferi, a face o bucurie altora.

Crăciunul are culoarea roșie a costumului lui Moș Crăciun și albul minunatelor zăpezi, are și miros: miros de brad, miros de portocale…, din bucătărie vine un miros de cozonaci calzi și de pâine, miros de friptură și cârnați… Masa de Crăciun este în familie. Fiecare se bucură de nașterea Mântuitorului și bucuria se citește pe chipul tuturor.
Dimineața Crăciunului este magică.
Copilașii somnoroși caută sub brad cadourile pe care le deschid încântați. Se aud colinde și parcă îngerii coboară pe pământ. Totul este învăluit de bucurie și toți suntem fericiți.
E atâta bucurie iarna!

 

Dansul fulgilor de nea

Mogoș Claudia Diana
(Clasa a XI-a B, Liceul teoretic „Ion Gh. Roșca”
Prof. îndrumător- Stan Luiza Marinela)

Pe neașteptate și neanunțată a sosit Baba Iarnă. Ea aduce gerul și viscolul. De câteva zile ninge neîncetat și peste tot, peisajul este alb. Cerul este alb, pământul este alb. Din cer cad fulgi catifelați de nea. Casele înghețate sunt acoperite cu o mantie albă și pufoasă. Doar fumul din hornuri se poate zări prin perdeaua albă de cristale.
Totul pare vrăjit de bagheta fermecată a iernii. Copiii se bucură nespus de nămeții de zăpadă. Cu ochii lor curioși, cu fețele îmbujorate, ei privesc jocul fulgilor care coboară grăbiți pe pământ. Se dau cu sania și sunt neobosiți.
Seara se lasă, dar ninsoarea continuă. Obosiți și fericiți, copiii se retrag în casele călduroase, lângă soba caldă. Bunica le aduce un ceai cald și o felie de cozonac. Le spune o poveste cu zâne și copiii adorm repede. Afară ninge ca în povești… în casă e cald și bine. Toți visează frumos și sunt fericiți… Este Ajunul Crăciunului și seara asta este magică!
Anotimpurile sunt patru fete, una mai frumoasă ca alta: primăvara poartă o rochie verde și pe cap cunună din ghiocei și viorele, vara poartă rochie galbenă ca soarele strălucitor și coroniță din spice aurii, maci și albăstrele. Toamna poartă rochie arămie și are un coș plin cu fructe și legume. Iarna are rochie albă din catifea.
Cine ar putea descrie frumusețea Crăciunului sau a iernii? Tuturor ne place iarna, primăvara, vara și toamna… și frumosul lor dans din fiecare an. Dintre toate, parcă iarna e cea mai frumoasă, cu țurțurii strălucitori în părul lung, acoperit de nea. Globul de aur nu este prieten cu iarna, astfel că apare rar și nu încălzește deloc.
Bine ai venit, iarnă!

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns