Sfârșit de poveste
„Și chiar de nu voi fi un far, ci o candelă, ajunge! Și chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge, căci m-am străduit să aprind lumina.”

Astăzi am închis ultima filă a minunatei povești din cartea de suflet,”La bibliotecă ”. Am petrecut peste 34 de ani în lumea minunată a cărților, o lume interesantă, frumoasă și bună.
Cât de repede au trecut acești ani!
„Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă-ți place ce faci, atunci vei avea succes”,afirma Albert Schweitzer.
Cărțile rămân în continuare cele mai importante mijloace de autoinstruire, de formare, care să-și pună amprenta pe întregul comportament al omului.
Trezirea interesului și apoi formarea deprinderii de lectură trebuie să înceapă cu insuflarea respectului pentru carte. Oamenii care iubesc cărțile sunt oameni buni, cu sentimente nobile.
Ca bibliotecar am avut privilegiul de a lucra într-un mediu în care am fost înconjurată de cărți și de informații variate. Prin intermediul activităților desfășurate am avut posibilitatea de a influența pozitiv viețile membrilor comunității, facilitând accesul la informație, susținând educația și încurajând lectura, contribuind astfel la creșterea culturală și intelectuală a societății în general, și a comunității din care fac parte în special. Munca în bibliotecă mi-a oferit oportunități de a colabora cu persoane influente din domeniul cultural și educațional, consolidând astfel conexiuni valoroase și având acces la evenimente și activități culturale de înaltă calitate.

Meseria de bibliotecar este frumoasă și foarte specială atunci când o faci cu pasiune, implicare și multă dragoste.
Așa cum spunea și Nicolae Iorga :„ O bibliotecă fără bibliotecari este ca o casă nelocuită”.
De-a lungul timpului în Biblioteca Comunală Osica de Sus s-au desfășurat activități culturale care au promovat imaginea bibliotecii în cadrul comunității locale.
Încă din 1979, când bibliotecar era Cecilia Păun, în acest lăcaș de cultură au rostit din creațiile lor Sânziana Pop și Ana Blandiana. Apoi în anul 1980 a fost lansat volumul „Poema română” a lui Ion Potopin, fiind prezent atunci și Ion Axan, directorul Editurii Albatros, prilej cu care au citit din creațiile lor și tinerii talentați din Osica: Doina Stelea și Nicolae Drăghici.
În anul 1994, iulie 23, când deja intrasem în lumea biblioteconomică (1 decembrie 1990 în urma susținerii unui concurs) sorții au căzut pentru a treia oară în favoarea Bibliotecii Comunale Osica de Sus, în sensul că membrii Cenaclului literar „Scaunele ” din Slatina în frunte cu poetul Nicolae Zărnescu, despre care Dumitru Radu Popescu spunea în 1992: „Ăsta, cine o fi, e suspect de bun”,a fost al treilea grup de poeți români care au cinstit prin venirea lor meleagurile noastre natale, lansând volumul de versuri „Verticala curgere spre soare”.
Pe 16 august 2001, la Biblioteca Comunală Osica de Sus s-a desfășurat colocviul interbibliotecar: „Bibliotecile comunale, instituții indispensabile spațiului comunitar” la care au participat bibliotecari din 10 biblioteci publice sub îndrumarea Bibliotecii Județene „Ion Minulescu”,Slatina.
Cu ocazia „Zilei Bibliotecarului din România” pentru activitatea desfășurată în anii respectivi, Biblioteca Comunală Osica de Sus a obținut „Diplomă de merit” în 2000 și 2001.
La iniţiativa directorului Bibliotecii Judeţene Olt, Paul Matiu, în anul 2011 B.J.O. şi încă 20 de biblioteci publice comunale din judeţul Olt printre care s-a numărat şi Biblioteca Comunală Osica de Sus, au fost selectate pentru intrarea în programul „Biblionet”, finanţat de Bill şi Melinda Gates.
Astfel în perioada 1-5 octombrie 2012 am parcurs cursul „Tehnologia informației și administrarea calculatoarelor cu internet pentru public în biblioteci” pentru că, deși cărţile în format clasic continuau să joace un rol important, lor le era necesar să li se alăture și valenţele extrem de diverse ale calculatorului. Îmbinarea lecturii tradiţionale cu interactivitatea oferită de mediul digital contribuia la îmbogăţirea experienţelor utilizatorilor, echipându-i cu abilităţi care să conducă spre creşterea motivaţiei pentru învăţare, creşterea încrederii în sine, dar şi câştigarea unei independenţe din punct de vedere informaţional.
Așa că din 4 decembrie 2012 fiind inclusă în programul “Biblionet”, Biblioteca Comunală Osica de Sus a fost dotată şi cu 4 calculatoare; 1 imprimanta; 1 scanner; 1 video proiector; 1 ecran de protecţie; 1 router-wirelles; 4 căşti cu microfon; 4 web cam, aparatură informatică modernă, oferind noi servicii pentru comunitate prin accesul gratuit la internet, tot acest echipament fiind pus la dispoziţia locuitorilor comunei Osica de Sus.
Odată cu inaugurarea acestui program un număr tot mai mare de utilizatori au beneficiat de inițiere în mediul digital și de consolidare a aptitudinilor digitale. Creșterea nivelului lor informațional a dus la implementarea în Biblioteca comunală Osica de Sus a programelor pentru educație financiară: „BaniQ” în perioada 2-26 august 2013; în perioada 16 mai 2014 – 16 iunie 2014 s-a derulat cursul E.C.D.L.- EqualSkills în cadrul bibliotecii comunale, iar în octombrie 2015 „Banii pe NET”, îndeplinind una din coordonatele bibliotecii, respectiv aceea de deschidere spre nou.







Ca bibliotecar, de-a lungul timpului am avut diverse colaborări cu scriitori, profesori, învățătoare, educatoare, preoți, elevi și parteneriate încheiate cu: Liceul Teoretic „Ion Gh.Roșca”, „Grădinița cu Program Normal” Vlăduleni, ”Grădinița cu Program Normal” Osica de Sus , ”Școala Generală Osica de Sus, ,Școala Generală Greci, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gvril” Osica de Sus, Primăria Osica de Sus, Centrul de Îngrijire și Asistență Șopîrlița și Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Slatina, parteneriate în cadrul cărora am organizat an de an activități culturale pregătite cu dăruire într-un climat de înaltă spiritualitate și elevată cultură. Toate acestea au avut drept scop promovarea intensă a imaginii bibliotecii. Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Slatina, a venit în sprijinul Bibliotecii Comunale Osica de Sus cu donații de cărți noi, astfel încât ea să rămână un important agent socio-cultural al comunității din care face parte. De asemenea fondul de carte al bibliotecii s-a îmbogățit și din donațiile de la diverse persoane „cu suflet frumos”.
Începând cu anul 2021 și continuând și în prezent Biblioteca Comunală Osica de Sus și-a diversificat activitatea prin includerea ei în Proiectul „Copiii fac coding în bibliotecile publice – Code Kids”,proiect implementat de Fundația Progress cu ajutorul Simplon România, prin care copii cu vârste cuprinse între 10-14 ani au fost încurajați să își dezvolte competențele digitale și să se implice creativ în viața comunității, descoperind această minunată lume, lumea digitală și explorând-o, și de ce nu, să urmeze o carieră în tehnologia digitală. Astfel Biblioteca Comunală Osica de Sus a primit ca donație o imprimantă 3D din partea CEZ Group în parteneriat cu Fundația Progrss care ne-a ajutat să ne dezvoltăm abilitățile tehnice. Tot Fundația Progress a donat două calculatoare care i-au ajutat pe copiii înscriși la clubul de programare„ CODE 4 FUN” înființat la bibliotecă în 2021. A fost o oportunitate importantă ce a deschis orizonturi noi. Una din misiunile Bibliotecii Comunale Osica de Sus a fost întotdeauna să ofere fiecărui copil, tânăr, membru al comunității noastre o șansă egală în a cunoaște aceste orizonturi. Interactivitatea oferită de mediul digital a condus la creșterea încrederii de sine și a motivației de a învăța citind mai mult și încercând să rezolvăm problemele care afectează comunitatea noastră. Am învățat la clubul nostru „CODE 4 FUN ”să lucrăm în echipă, să găsim soluții, să nu renunțăm și să ne bucurăm întotdeauna de ceea ce realizăm.
Am acceptat toate provocările lansate de Fundația Progress perseverând în a le îndeplini pentru că numai așa avem șansa de a contribui la schimbarea în bine a comunităților noastre.
O astfel de provocare a fost cea a sustenabilității pentru care clubul CODE 4 FUN a creat proiectul „HIDRO POWER ”, proiect ce are ca scop reducerea utilizării surselor convenționale poluante de producere a energiei electrice obținând locul II la Târgul Regional de Știință „CODE FEAST OLTENIA 2022”,pe 2 noiembrie 2022.
Principalele părți componente ale proiectului au fost realizate la imprimanta 3D primită ca donație de la CEZ Group România.
Cu ocazia aniversării celor 91 de ani de bibliotecă publică la Slatina, pe 27 octombrie 2022, Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”, mi-a oferit o diplomă și o plachetă „În semn de înaltă apreciere pentru buna colaborare precum și pentru dezvoltarea parteneriatelor de viitor: CONTINUAȚI SĂ INSPIRAȚI OAMENII!”
Încă din 2012, alături de Asociaţia Culturală „Pro Memoria” şi revista ” Rădăcini” am contribuit la redescoperirea şi păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare osicene, precum şi la cinstirea personalităţilor locale, materializate în articolele publicate de-a lungul timpului: „Omul frumos”, ”La fântâna amintirilor”, „Hora satului”, „Costumul popular femeiesc osicean” , „De Paşti, la Osica ”,”Nunta la Osica”,”Păstrez în suflet bucuria Paştelui de altădată”, „Biblioteca, universitatea viselor”, „Acasă la Tanţi Stănculescu”,”La o pizza, în Osica”,”Regina mesei”, „Un vis frumos”,”Cu dragostea meşteşugului în suflet”, „Oameni, locuri şi poveşti”, „Casa frumoasă, oglinda noastră”, „Cizmăria , o meserie nobilă”, ”Sărut măna, doamna învăţătoare”, iar în 2023 am redescoperit vechi meserii osicene: confecţionarea tavanelor din trestie şi a rogojinilor, prin intermediul oamenilor iubitori de tradiţie şi al poveştilor lor de viaţă. Cercetarea s-a finalizat prin apariţia articolului „(Re) Vin tăvănarii !”
Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care nu-şi cunoaşte părinţii. Avem nevoie să ne întoarcem înspre rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.
În urma propunerii făcută de domnul primar, Filip Cezar, și a hotărârii aprobate de Consiliul Local al Comunei Osica de Sus, Biblioteca Comunală Osica de Sus a primit denumirea de Biblioteca ”Profesor Cecilia Păun”, chiar de ” Ziua Internațională a Poeziei”, ca semn de recunoștință adus remarcabilului om de cultură care s-a implicat activ în viața comunității noastre. Activitatea de schimbare a numelui bibliotecii – „Întru iubirea de oameni şi de carte – Prinos profesorului CECILIA PĂUN ”, a avut loc pe 5 mai 2023, într-o zi specială, cu oameni speciali, la Biblioteca “Profesor Cecilia PĂUN”. Pentru ca uitarea să nu se aștearnă asupra pașilor săi, i-am adus prinosul nostru de recunoştinţă, într-o atmosferă plină de emoție și încărcătură spirituală.
Toate evenimentele culturale din cursul anilor petrecuți împreună au fost sărbătorite la Biblioteca Comunală Osica de Sus prin manifestări care au promovat imaginea bibliotecii în cadrul comunităţii locale, fiind popularizate pe Blogul bibliotecii creat în 15 iulie 2015, dar şi pe pagina ei de Facebook, înființată în mai 2021. Activităţile culturale cele mai iubite de participanţi au fost cele desfăşurate: de Paşte, “Lumină din lumină –în spiritual sărbătărilor Pascale”când copiii pictau icoane pe sticlă, încondeiau ouă sau desenau şi pictau, fiind răsplătiţi pentru talentul lor, cele desfăşurate de 8 Martie –“Un gând, un zâmbet,o floare”-copiii prezentau creaţiile lor literare prin care îşi arătau dragostea pentru fiinţa iubită-mama, creaţii premiate de fiecare dată şi cele de Crăciun când în jurul bradului din bibliotecă recitau poezii, cântau colinde şi erau premiate cele mai frumoase scrisori trimise lui Moş Crăciun.
Biblioteca Comunală „Profesor Cecilia PĂUN” conectează oamenii cu comunitatea lor şi are misiunea clară să asigure accesul liber şi gratuit la informaţie, lectură, documentare şi studiu în scopul remedierii calităţii vieţii. Prin cultură poţi ajunge la sufletul oamenilor.
Acestea sunt doar câteva dintre frumoasele realizări pe care le-am avut ca bibliotecar la Biblioteca Comunală Osica de Sus, care continuă să lucreze cu și pentru comunitate și care-și va reprezenta cu cinste noua denumire –Biblioteca Comunală „ Profesor Cecilia PĂUN”.
Mulțumesc frumos familiei mele care a fost alături de mine și m-a sprjnit necondiționat, mulțumesc tuturor utilizatorilor, colaboratorilor, donatorilor de cărți, susținătorilor și urmăritorilor de pe paginile SOCIAL MEDIA!
A fost și greu, dar și ușor. Am petrecut împreună clipe frumoase de care îmi voi aduce aminte cu plăcere.
Activitatea mea de bibliotecar se încheie aici după 34 de ani. Am iubit această profesie și m-am dedicat ei, am iubit cărțile și oamenii din preajma lor, și am încercat s-o fac cât mai bine. Dacă am reușit, foarte bine, dacă nu, măcar am încercat să deschid fereastra spre „lumină”.
Mi-au plăcut şi îmi plac oamenii care pentru a străluci, nu sting lumina celorlalţi.






