PAGINA ELEVULUI

Elevi de nota 10

Laurențiu-Ștefan Raicea
elev, clasa a X-a, Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina

Numele meu este Laurențiu-Ștefan RAICEA, elev la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina, în clasa a X-a, profil real, specializarea științe ale naturii, și sunt din comuna Osica de Sus.
Am absolvit învățământul primar și gimnazial în cadrul Liceului Teoretic „Ion Gh. Roșca”, unde am avut parte de un colectiv minunat de cadre didactice și am reușit să obțin multe performanțe. Încă din clasele primare am participat la concursuri și olimpiade școlare din diverse arii curriculare, în clasa a IV-a reușind să obțin punctaj maxim la Olimpiada de Matematică – etapa locală – sub coordonarea doamnei învățător Mariana Fulga.
Pe parcursul ciclului gimnazial am participat și obținut premii la mai multe discipline precum fizică, biologie, științe și chiar teatru. În clasa a VI-a, pasionat de fizică am obținut Mențiune la etapa națională a Concursului de Fizică și Chimie „Impuls Perpetuum” și premiul pentru cea mai bună lucrare realizată la proba practică în cadrul aceluiași concurs desfășurat la Cluj-Napoca, sub îndrumarea doamnei profesor Mihaela Marin. Tot în clasa a VI-a și tot sub îndrumarea doamnei profesor Mihaela Marin am mai obținut premiul I la Concursul județean de fizică și chimie „ȘTIINȚA PENTRU TOȚI” și Concursul Național „CHIMIA VERDE CHIMIA DURABILĂ”. La biologie am obținut Premiul III la Concursul Național de Biologie „George Emil Palade” – faza județeană, în clasa a VI-a, și Premiul III la etapa națională a Concursului „Biologia de drag” în clasa a VIII-a, sub coordonarea doamnei profesor Clara Trușcă. Împreună cu trupa de teatru din cadrul Liceului Teoretic „Ion Gh. Roșca” coordonată de doamna profesor Cornelina Popa am obținut Marele Premiu al Concursului Județean „Atelierele de teatru” – etapa județeană organizat de C.J.C.A. Olt.


Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, când am fost în clasa a VII-a și a VIII-a nu s-au organizat concursuri și olimpiade școlare recunoscute de Ministerul Educației, dar am participat la Olimpiada de Fizică organizată de Societatea Română de Fizică reușind să obțin Premiul III la etapa județeană. În această perioadă am participat și la un concurs de eseuri organizat de Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul evenimentului „Dumitru Prunariu – 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic”. Aici am reușit să îi adresez domnului General Dumitru Prunariu câteva întrebări legate de misiunea dumnealui în spațiu.
La liceu am reușit să mă remarc încă din clasa a IX-a când am participat la trei olimpiade. La Olimpiada de Biologie am obținut Mențiune la etapa județeană sub coordonarea doamnei profesor Aurelia Monea. La Olimpiada de Tehnologia Informației și Comunicațiilor am obținut Premiul II la etapa județeană sub coordonarea doamnei profesor Mihaela Țăndărică. La Olimpiada de Creativitate Științifică am obținut împreună cu două colege de clasă Premiul I la etapa județeană, participând la etapa națională ce s-a organizat la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, fiind coordonați de doamna Mihaela Neacșu, profesor de fizică la Colegiul Național „Ion Minulescu”. Anul acesta, în clasa a X-a, doresc să particip din nou la olimpiadele la care am participat și în clasa a IX-a, la biologie pregătindu-mă și la Centrul Județean de Excelență Olt.
După reușita de la Olimpiada de Creativitate Științifică am fost premiați de Consiliul Județean Olt în cadrul Galei de Excelență în Educație și în luna ianuarie o să fim premiați de Primăria Municipiului Slatina în cadrul Galei Campionilor.
Împreună cu doamna Bibiana Torcea, bibliotecar la Biblioteca Comunală Osica de Sus, am participat la Târgul Regional de Științe organizat de Fundația Progress la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” cu un proiect numit „Hidro Power” ce a avut ca scop transformarea energiei mecanice în energie electrică folosind o turbină și reducerea poluării produse de sursele convenționale de energie electrică, obținând premiul II. Cu Biblioteca Comunală Osica de Sus am avut legătură încă din clasa a VI-a când doamna dirigintă Ana-Maria Cristescu a făcut diverse parteneriate.
În momentul de față sunt secretar la Consiliul Școlar al Elevilor din cadrul Colegiului Național „Ion Minulescu” Slatina și director de departament la Consiliul Județean al Elevilor Olt. În cadrul Colegiului Național „Ion Minulescu” am reușit să înființez un Club de astronomie și astrofizică cu ajutorul Consiliului Școlar al Elevilor, al câtorva elevi pasionați și a profesorilor de fizică. Împreună cu echipa de la Consiliul Județean al Elevilor luptăm pentru apărarea drepturilor elevilor din județ, CJE Olt fiind singura structură de acest fel din județ.

Alexia Iulia Epure
elev, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” din Osica de Sus

Mă numesc Epure Alexia Iulia. Sunt elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” din localitate. Consider că sunt o persoană motivată, responsabilă, cu putere de muncă și de concentrare, capabilă să facă față provocărilor vieții în drumul ascendent al dezvoltării personale.
Ca elevă, în fiecare an am obținut premiul I. Însă nu sunt doar o premiantă, o tocilară, cum zicem noi, elevii. Activez și în cadrul Ansamblului „Plaiurile Oltețului” de aproape șase ani, perioadă în care am participat la concursuri și festivaluri organizate în diferite orașe ale țării, printre care: Brăila, Buzău, Sighetul Marmației, Tulcea… Festivalurile au fost atât naționale cât și internaționale, dar de la fiecare ne-am întors cu premii.
Alături de alți colegi sunt implicată în două proiecte: Enjoy English Effectively și From STEM to STEAM.
Prin intermediul lor am acumulat cunoștințe noi și am văzut „pe viu” ceva din lumea despre care învățasem la școală, citisem prin cărți sau o admirasem la televizor, pe calculator sau telefon.
Sunt convinsă că anii viitori îmi vor aduce noi provocări, că domeniile în care voi activa se vor diversifica.

10 noiembrie 2022

Alessia Maria Drăgulescu
elev, Colegiul Național „Sf. Sava” din București

În arborele meu genealogic este o creangă specială ce-și trage seva din Osica de Sus. Acolo s-a născut bunica mea.
Mama și-a petrecut aproape toate vacanțele la Osica.
A alergat, la fel ca bunica, cu tălpile goale prin țărâna fierbinte și pe cărările pline de mărăcini ce sfârșeau în scaldă la Olteț.
Eu locuiesc în București, dar mă întorc la „matcă” de câte ori pot. Pe 6 august, în fiecare an, bâlciul adună în curtea casei străbunicilor, prieteni și neamuri din toate părțile. Râsul, gesturile și sporovăiala oltenească mă amuză și-mi întăresc ideea de continuitate.
Mă numesc Alessia Maria Drăgulescu. Cunoscuții îmi spun Alma. Am absolvit Școala Gimnazială nr. 97 din București cu media 10. În urma probelor de la Capacitate m-am clasat după medie și în ordine alfabetică pe locul 18 în București. Am ales Colegiul Național „Sf. Sava”.
Îmi place să învăț și îmi place competiția.
În anii de școală am participat la concursuri și am avut multe rezultate frumoase.
La concursul „Limba română e patria mea„ am avut punctajul maxim la etapa pe sector cât și pe municipiul București. La faza națională am luat de două ori locul al II-lea.
La Olimpiada de Geografie m-am situat pe primul loc atât la etapa pe sector cât și pe municipiu. Am luat locul al II-lea la etapa națională.
Au fost și concursuri la care prestația mea s-a oprit la faza pe municipiu.
Din cauza pandemiei, în concursurile școlare au apărut anumite sincope.
Anul școlar trecut, în clasa a IX – am luat locul al II-lea la concursul municipal de eseuri „Dialogul artelor”.
La concursul Internațional „Chimia altfel” (Chișinău 2021) m-am situat pe locul I.
Nu mă consider obsedată de studiu, pentru că o parte din timp fac sport: înot, patinez, schiez, joc tenis, baschet, fac echitație și mountain bike. La unele dintre acestea am și un grăunte de performanță.
Călătoresc împreună cu familia și colegii, cânt la chitară, dansez și bineînțeles, sunt preocupată de modă.
Știu că viitorul prețuiește oamenii sănătoși și pregătiți.
Mă străduiesc să fiu un astfel de om, ca să-mi realizez visurile.

Lasă un răspuns