AMINTIRI DIN COPILĂRIE ȘI DUPĂ

La noi, în târg

Leana Palicî și Măria Cacaicioarii cumpăraseră de mult ce-aveau trecut de-acasă pe listă, și-acum beleau ochii pe tarabe, la toate alea:
– Uite-l, fă Mărie, în poză, p-alu’ Mândroc din Ostrov, care-a dat ortu’ popii luna trecută, după ce-a-nghițit un pui de șopârlă, afumat bine și adormit, cu oile pe Canal…
– Proastă mai ești, fă Leano! Lu’ Mândroc nu de la șopârlă i s-a tras, avea oftica-n el, de mic. Când scotea seara o fată la poartă o pupa de-o albea, dar înainte de-asta avea grijă să se-ntoarcă o clipă cu spatele la ea și să scuipe sănătos în batistă…Până la urmă i-au prins toate melicul și nu mai ieșea una la poartă, fugeau toate de el, ca dracu’ de tămâie, fluiera degeaba-n poartă, câte-o oră, până i se strepezea gura…Pe urmă, s-a mutat la noi, venea duminica pe jos patru kilometri, săracul, m-a păcălit și pe mine o dată, eram crudă abia mă prinsesem în horă…
– Aș fi vrut și eu o gogoașă, Mărie, dar ce să iei, uite-te și tu, e cât limbricul! Pe vremea noastră era cât gura putineiului! Și negustorii aveau toți pe vino-ncoa, mi-aduc aminte de-o fată de la gogoși, frumoasă foc și cu țâțele cât pepenii, care te vrăjea cu „Ia gogoașa-nfuriată de la fata-amorezată”, îi dădeai și ultimul leu, luai gogoașa și te-amorezai tu… Când te momea să intri la circ unul cu vestă-n carouri, ca să vezi ce n-ai văzut, omul cu o falcă de bou și una de om, intrai și chiar așa era, mereu m-am întrebat unde dracu’ l-or fi găsit…
– Era lumea cinstită înainte, Leano, nu ca acum: anu’ trecut a cumpărat bărbatu-meu o drujbă de la un țigan, dar când a venit cu ea acasă a tras de sfoara aia pân-a făcut scurtă la mână și tot încremenită a rămas… Iar când i-a dus-o îndărăt țiganului, în duminica următoare, ăla s-a jurat pe copiii lui că n-a luat-o de la el, nici șeful de post n-a avut ce-i face, i-a zis alui meu s-o ia acasă și s-o țină piesă de muzeu…
– Săracu’ taica, cât a trăit, nu i-a lipsit târgul, pân’ la 80 de ani: biserica o mai sărea, dar târgul ba… O lua pe jos, de la 6, cale de doi kilometri, că stăteam atunci lângă gară: „Mă duc, Leano, să le iau pulsul” – zicea. Nu mi-a spus niciodată, cui: Osicenilor noștri? Guguienilor? Negustorilor? Ălora de la primărie? Îi plăcea mult susanul: „Leano – mi-a zis –, când o fi să flutur lumii batista, să ai grijă să-mi pui la picioare o traistă cu susan, să am ce glojdori, la coadă, când oi sta să-mi vină rândul la Judecata de Apoi…”. Și parcă și lumea era mai veselă înainte, Mărie, și parcă mai cu poftă de viață. Mi-aduc aminte, de Obrejenie, când se făcea bâlciul, pe Măgurice, era viespar de lume: dacă te pierdeai de-ai tăi, trebuia să te dai în tiribombă de trei-patru ori, ca să-i găsești. De dimineața până seara, ne bătea soarele drept în cap, stăteam vrăjiți, ca proștii, de fanfara ei, gata să i se prăbușească cu noi podul, cum s-a și întâmplat o dată, când a căzut peste mine al lu’ Mucica, de-am rămas și acum cu beteșug la furca pieptului…
– Leano, lua-ne-ar dracu’ să ne ia, hai fă acasă, e de mult soarele sus, știi cât de ambițios e Mărin al meu: dacă vine de la meci și nu răstorn mămăliga pe cârpător fix în clipa-n care se-aude balamaua-n poartă, să vadă el chiar atunci aburul ieșind din ea, ca dintr-o arătură proaspătă, îmi dă cu tuciu-n cap, de văd stele verzi, mai multe și mai clar ca noaptea, cum mi s-a întâmplat acum două săptămâni…

5 thoughts on “La noi, în târg

  1. Am rămas impresionat de talentul de recitator al colegului meu de la clasele primare(moartea căprioarei, de ex.). Sunt mândru că sunt contemporan cu această personalitate a localității în care m-am născut.Sincere felicitări BEBE Drăghici.

  2. Felicitări domnule profesor Drăghici !Nici tata nu rata târgurile și meciurile de pe stadion ! Vorbea des despre dumneavoastră in casa și va aprecia enorm !Irinita Drăghici .

  3. Dialect osicean. Ne-am recunoaște unul pe altul și în extremitățile lumii. Haios și plăcut acest articol. Domnule profesor, toată stima și recunoștința mea!

Lasă un răspuns