AMINTIRI DIN COPILĂRIE ȘI DUPĂ

Mari familii din Osica de Sus

După o perioadă de cercetare în care munca de informare aproape s-a contopit cu noianul de sentimente, am reușit să scot la lumină trecutul uneia dintre cele mai de seamă familii care a trăit în localitatea Osica de Sus, FAMILIA GEORGESCU.
Familie veche de oameni bogați, familia Georgescu (ai lui Boghe, cum li se spunea în sat), a fost cu adevărat o familie enigmatică, care a cunoscut respectul localnicilor și al administrației locale și totodată, prin aceleași persoane, teroarea Partidului Comunist.
Averea familiei Georgescu era considerabilă: o gospodărie pe Linia Mare, o casă pe actuala stradă a Trandafirilor (în care a funcționat Judecătoria comunei în perioada interbelică) și multe terenuri arabile.
Cel mai important membru în linie masculină al familiei a fost Gheorghe Georgescu, zis Ginică. A participat la Războiul Reîntregirii Naționale,având gradul de sergent și funcția de telefonist. A fost decorat cu medalia Bărbăție și Credință clasa a-II-a, cu spade. În anul 1928, el aduce în comună prima treierătoare de grâu cu vapor. Deși a fost proprietate personală, aceasta a fost pusă mereu în slujba localității. Între anii 1939-1940, Ginică a fost primarul comunei.
Împreună cu soția Maria, a vut trei copii: Ileana Georgescu- învățătoare foarte apreciată la școala din vale între anii 1930-1950, Nicolae Georgescu- veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial și Georgescu Georgeta, casnică.
Momentul crucial pentru familia Georgescu a fost anul 1950. România se afla în plin proces de colectivizare. Fiind capul unei familii de chiaburi, Gheorghe Georgescu a fost arestat în urma unei înscenări. Acesta era acuzat de neplata datoriilor către stat. Lucru total neadevărat. Este închis definitiv la Caransebeș, averea îi este pusă sub sechestru, iar domnișoara Ileana este dată afară din învățământ pentru totdeauna.
Printr-o telegramă adresată doamnei Maria Georgescu, aceasta este înștiințată de moartea soțului ei, la 31 martie 1953, în penitenciarul Caransebeș, unde a fost și înmormântat. Moartea acestuia s-a datorat unor cauze necunoscute.
În gospodăria de pe Linia Mare a familiei Georgescu, lângă casa micuță în care au trăit ceilalți membri ai familiei până la sfârșitul vieții, s-a construit prima Stație Radio din comuna Osica de Sus, apoi a funcționat Magazia de vânzări cu sold redus.
Astăzi, gospodăria familiei Georgescu, care nu a avut niciun urmaș, este moștenită de familia Văduva Alexandru și Olga.
În semn de recunoștință , cofetăria care se găsește astăzi în incinta curții familiei Văduva poartă numele de „Cofetăria Ileana”, numele domnișoarei Ileana, iar firma se numește GENILSAN, de la Ginică Georgescu.
Familia Georgescu va rămâne pentru multe generații un exemplu de demnitate, de patriotism fără margini, indiferent de împrejurări.

Lasă un răspuns