Cu o sută de ani în urmă, în data de 15 octombrie 1922, avea loc la Alba Iulia unul dintre cele mai importante și mai emoționante evenimente din istoria României: regele Ferdinand și regina Maria erau încoronați în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari.


Locul de încoronare nu a fost ales întâmplător la Alba Iulia. Micul orășel de provincie amintea de unirea înfăptuită de Mihai Viteazul la 1600 și de proclamarea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România la 1 decembrie 1918. Se împlinea astfel una din profețiile marelui politician Nicolae Filipescu care îi spunea regelui, încă din 1915: „Sire, să te încoronezi la Alba Iulia ca rege al tuturor românilor sau să mori pe câmpia de la Turda ca Mihai Viteazul”.

Regele Ferdinand I și Regina Maria au pornit spre Alba Iulia din Gara Sinaia. Trenul în care călătoreau cei doi suverani a ajuns în Alba Iulia la ora 09.30. Ferdinand I și Maria au fost întâmpinați în gară de prim-ministrul Ionel Brătianu, de ceilalți membri ai Guvernului, de președinții celor două camere ale Parlamentului și de 40 de invitați străini, între care se afla și viitorul Rege George al VI-lea al Marii Britanii. În procesiune, cu toții au pornit spre Catedrala Încoronării.

Regina Maria își amintea de o ploaie care a început să cadă la Alba Iulia, chiar în timp ce cei doi suverani erau primiți cu pâine și cu sare de primarul orașului.
Catedrala ortodoxă din Alba Iulia a fost ridicată special pentru încoronare, în mai puțin de un an. Pentru a permite ridicarea lăcașului de cult, a fost demolat o parte din zidul cetății Alba Iulia, inclusiv o parte a bastionului Mihail.

În catedrală, slujba încoronării și Te Deum-ul care a urmat au fost oficiate de patru mitropoliți ortodocși. Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost așezați pe tronurile împărătești, apoi președintele Senatului i-a oferit Regelui Coroana de Oțel, turnată din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna în timpul Războiului de Independență. Coroana de Oțel fusese realizată pentru Regele Carol I în 1881.
Regele Ferdinand I și-a pus singur coroana pe cap, apoi Regina Maria a îngenuncheat în fața lui. Regele i-a așezat pe cap coroana, care fusese confecționată din 1,8 kilograme de aur, donat de un proprietar de mină din Munții Apuseni, și a sărutat-o pe frunte pe Maria. Regina afirma mai târziu: „Eu am îngenuncheat în fața lui Nando (n.a. Ferdinand), care a pus greaua coroană pe capul meu, în vreme ce toate clopotele au sunat și acele salve de salut regal au fost trase”. În acel moment miile de oameni aflați în fața catedralei au izbucnit în ovații pe fundalul Imnului Național cântat de fanfarele militare. Apoi, cei doi suverani au ieșit din catedrală sub faldurile unui baldachin. Au fost aclamați de 30.000 de spectatori și de 15.000 de soldați.

După festivitate a urmat un dineu oficial cu aproximativ 400 de invitați la care au participat reprezentanți ai caselor regale ale Angliei, Italiei, Spaniei, miniștri plenipotențiari din diverse țări, figuri militare de talie europeană. După terminarea dineului, regele Ferdinand și regina Maria au ieșit la paradă militară în partea de vest a cetății de la Alba Iulia, unde au primit onorul celor peste 50.000 soldați. Ferdinand I și Maria au mers călare în fruntea regimentelor ai căror comandanți onorifici erau. Serbările au continuat cu dineuri oficiale oferite în Sala Unirii și în clădirea teatrului.

Serbările Încoronării s-au mutat apoi de la Alba Iulia la București, unde, în 17 octombrie, Ferdinand I și Maria au fost aclamați de 10.000 de primari veniți din toată țara la Arenele Romane.
Marea Încoronare a încununat ideea pentru care România intrase în Primul Război Mondial, aceea a desăvârșirii unității naționale prin întregirea teritoriilor.
Asemenea Regelui Carol I, Regele Ferdinand I a înțeles că, odată cu realizarea proiectului național cel mai dorit de elita politică și de majoritatea populației, noul deziderat al României intra într-o zonă a permanenței: consolidarea internă a statului și în plan extern.
La 2 februarie 1920, cu ocazia vizitei prilejuite de inaugurarea Universității din Cluj ca instituție de învățământ superior românească, Regele Ferdinand I s-a adresat studenților din Cercul Studențesc „Petru Maior” cu următoarele cuvinte, valabile și în ziua de azi: „Dacă idealul nostru sfânt a fost înfăptuit în mare parte, ne mai rămâne a aduce la îndeplinire transformarea şi consolidarea noastră internă. Fără patriotism curat, fără muncă încordată, fără respectul de ordine şi autoritate şi fără credinţă în Dumnezeu nu se poate înfăptui nimic mare”.

Prof. Cristina Tanislav

https://asociatiaculturalapromemoria.ro/wp-content/uploads/2022/12/incoronarea.jpghttps://asociatiaculturalapromemoria.ro/wp-content/uploads/2022/12/incoronarea-150x150.jpgRevista „Rădăcini”CENTENARUL MARII UNIRICu o sută de ani în urmă, în data de 15 octombrie 1922, avea loc la Alba Iulia unul dintre cele mai importante și mai emoționante evenimente din istoria României: regele Ferdinand și regina Maria erau încoronați în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari. Locul de încoronare...Osica de Sus