VIAȚA SPIRITUALĂ

Înnoire și binecuvântare la Biserica din Vale

La început de noiembrie, localitatea noastră a îmbrăcat straie de sărbătoare, cu prilejul resfințirii Bisericii din Vale, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Dis de dimineață, sute de credincioși din Osica de Sus și din împrejurimi purtând pe chipurile lor emoția și bucuria lucrului împlinit, și-au îndreptat pașii spre lăcașul de cult, ce datează din anul 1841.
De peste 30 de ani, această biserică nu mai fusese sfințită, iar finalizarea lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a bisericii, clopotniței și a incintei acesteia, trebuia încununată printr-o zi de binecuvântare asupra întregii așezări. Biserica, asemenea unei preafrumoase mirese, aștepta clipa îmbăierii în lumina și harul sfințitor al Sfântului Duh.
Sunetele clopotelor anunțau întreaga comunitate începerea slujbei. Numaidecât a sosit Preasfințitul Sebastian, Episcop al Slatinei și Romanaților, întâmpinat de către preotul paroh Popa George Marius și de tineri îmbrăcați în ținută tradițională, care au oferit, în semn de ospitalitate, pâine și sare.
Înainte de Sfânta Liturghie, a avut loc slujba de sfințire a bisericii și a clopotniței, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu agheasmă, întreg alaiul înconjurând biserica, după rânduiala liturgică.
A urmat Sfânta Liturghie săvârșită de chiriarhul locului, împreună cu un sobor de preoți.
La finalul slujbei, preotului Popa George Marius i s-a acordat rangul onorific de sachelar, pentru toată strădania de care a dat dovadă în cei 8 ani de păstorire la această biserică. Distincții de vrednicie au mai primit, primarul localității și alți credincioși, care s-au implicat în mod activ în procesul de restaurare al bisericii.
După cuvântul de învățătură al ierarhului, credincioșii au avut prilejul deosebit de a intra pentru închinare în Sfântul Altar.
Sfințirea sau resfințirea unei biserici constituie una din cele mai impresionante și mai emoționante rânduieli bisericești, ce aduce peste zidurile cele noi sau înnoite, dar și peste credincioși, harul sfânt și sfințitor, făcându-ne părtași unei negrăite bucurii duhovnicești.

7 noiembrie 2022

Lasă un răspuns