IN MEMORIAM

Pe drum de gloanțe la popas

Consider că a venit timpul să scriu câteva vorbe despre omul pe care îl divinizez, deși niciodată cu l-am cunoscut, omul care mă motivează indirect la fiecare pas făcut pe drumul meu. Este vorba de stră-străbunicul DUMITRAȘCU ION, zis al lui Pliciu.
Născut în jurul anului 1880, în comuna Osica de Sus, a făcut parte dintr-o săracă familie de țărani. Toată copilăria a petrecut-o muncind pe pământurile celor mai înstăriți dintre localnici. Odată cu perioada adolescenței și mai ales după moartea tatălui său, începe să practice plugăria cu boi.
În anul 1906 se căsătorește cu stră-străbunica mea, Ana, „o femeie de bună credință care trăgea la războiul mic din odaie carpete și preșuri oltenești», așa cum o descrie nepoata sa Torcea Maria, născută Dumitrașcu. Împreună vor avea trei copi: Teodora (1906), Gheorghe (1910) , străbunicul meu, și Constantin (1916).
Însă totul se schimbă odată cu intrarea României în Primul Război Mondial în anul 1916.Este recrutat la fel ca alți mulți osiceni și trimis pe front. A fost încorporat la Regimentul 59 Infanterie Caracal. Odată plecat, nu avea să se mai întoarcă niciodată, spre nefericirea celor rămași în urmă. Nu s-a știut și încă nu se știe dacă a murit efectiv pe front, în prizonierat, de boală sau în alte împrejurimi. Cert este faptul că războiul i-a curmat destinul.
Timp de 100 de ani, numele său nu a fost trecut pe nicio listă oficială a eroilor și nici nu a fost pomenit vreodată, nici măcar în biserică, deși familia a insistat adesea.
Am încercat în decursul acestui an, prin diverse cercetări în arhivele Bisericii Parohiale din Vale, să modific listele și AM REUȘIT. Tot în acest an s-a realizat un portret în creion al stră-străbunicului meu, de către Radu Paula Izabela.
În această situație se găsesc și alți eroi osiceni, care măresc numărul cunoscut al participanților la război din comuna noastră de la 234 la aproape 270.
Tot ce fac în domeniul istoriei e pentru tine, soldatul meu de toți uitat!

Marius Sebastian Dumitrașcu,
elev

 

Lasă un răspuns