„Casa frumoasă, oglinda noastră”
INTERVIU CU IONUȚ MIERLĂCIOIU
Nu este un secret că domeniul construcțiilor a luat o amploare în ultimii ani. Se construiește mai durabil și calitativ comparativ cu alți ani datorită celor mai noi inovații în acest domeniu. Din același motiv se reabilitează, dar se și construiesc case în mediul rural. Una dintre cele mai complicate etape din construirea unei clădiri care poate dura foarte mult timp, o reprezintă în funcție de suprafață, finisajele. Dar s-a găsit soluția perfectă – tencuiala mecanizată.
Auzisem multe despre tencuiala mecanizată și despre avantajul că se realizează mult mai repede decât o tencuială normală și mi s-a părut destul de interesantă și utilă. A venit vremea să-ți tencuiești casa și nu știi ce tencuială să alegi?
Pentru a afla cât mai multe despre tencuiala mecanizată am mers la „SC CIOANE FAMILY SRL”, singura firmă din Osica de Sus care se ocupă cu aceasta. Este un business de familie având ca protagoniști tatăl, Dumitru Mierlăciou și cei doi fii ai săi, Ionuț și Alexandru Mierlăcioiu. Ce poate fi mai frumos ca fiii să lucreze împreună cu tatăl lor! Despre această metodă de finisare a ales să ne vorbească tânărul antreprenor Ionuț, serios, modest, ambițios și bun profesionist, dedicându-se zi de zi acestei afaceri familiale.
B.T.- Bună ziua !
I.M. – Bună ziua !
B.T. – Aș dori să-mi spui ce este tencuiala mecanizată ?
I.M. – Pentru a înțelege mai bine trebuie să vă spun ce este tencuiala în general, adică materialul folosit pentru a nivela suprafețele de pe pereți și tavan. Însă tencuiala mecanizată este diferită în ceea ce privește modul de aplicare. Stratul de tencuială se aplică pe pereți și tavan cu ajutorul unei mașini automate care controlează volumul de material aplicat, diminuând astfel riscul unor eventuale greșeli umane. Grosimea tencuielii mecanizate a pereților este de 2 cm. pentru interior și 2,5 cm. pentru exterior.
B.T. – Cum se realizează ea?
I.M – Cu 24 de ore înainte de aplicarea tencuielii se „pontează” peretele folosind profile de ghidaj pentru tencuială. Cu ajutorul mașinii se aplică materialul între profilele de tencuială, „pontele”, respectând specificațiile de utilizare a echipamentului.
Mai întâi adăugăm materialul în cuva utilajului și apoi reglăm în funcție de acesta și de consistență, debitul de apă al mașinii de tencuit. Amestecul se realizează în mod automat, iar materialul se va aplica între profilele de tencuială cu ajutorul unui furtun.
După aplicare tencuiala se nivelează cu ajutorul unui dreptar pentru a abține aspectul neted, dorit. Tencuiala se lasă să se întărească 24 de ore de la nivelare, după care se răzuiește suprafața cu ajutorul unor roboți de răzuire.
Mașina de tencuit asigură finisaje foarte bune indiferent de suprafața suport. Deci tencuiala mecanizată presupune o serie de etape de execuție pe care le-am enumerat și de aceea o recomand cu toată încrederea și responsabilitatea.
B.T. – Ce înseamnă să scoți o cameră „în vinclu” ?
I.M. – Toate colțurile unei camere să fie în unghi de 90 de grade.
B.T. – La tencuiala mecanizată folosiți materiale de calitate care bineînțeles duc la scurtarea timpului de lucru. Care sunt aceste materiale?
I.M. – La tencuiala mecanizată folosim materiale pe bază de var – ciment: Hasit 651, care este un material mediu și Kd 2, materialul de înaltă clasă folosit la majoritatea clienților noștri, calitativ superior față de primul, definit prin fibra lui.
B.T. – De unde le procurați?
I.M. – Aceste materiale le procurăm de la „Fassa Bortolo” – calitate italiană.
B.T. – Am înțeles că o bună perioadă de timp ai lucrat împreună cu fratele și tatăl tău în Italia, căpătând experiență în acest domeniu. De ce v-ați întors în România?
I.M. – Tatăl nostru plecase în Italia, și timp de 20 de ani lucrând în acest domeniu căpătase o vastă experiență. Atunci eram mici, între timp am crescut și a venit vremea să mergem și noi în Italia. Eu fiind mai mare, aveam 17 ani, am început să lucrez în acest domeniu alături de tatăl meu. Mi-a plăcut foarte mult această meserie și am hotărât să învăț cât mai multe și mai bine, încercând să fac totul cu simț de răspundere. Mai târziu, studiind piața din România, (începuse să se construiască mult și la noi), am considerat că putem avea un profit bun în țară, începând astfel o afacere de familie „acasă”. Astfel puteam pune în practică tot ceea ce învățasem în străinătate. De aceea noi executăm „Stuco venețian” (înveliș decorativ sintetic lucios pentru interior) și „Vento di sabia” (vânt de nisip, tot înveliș decorativ) de la „San Marco” .
B.T. – Poți să-mi spui a cui a fost ideea înființării acestei afacerii familiale?
I.M. – Ideea îmi aparține în totalitate, eu fiind cel care întorcându-mă pentru o scurtă perioadă de timp în România mi-am dat seama de oportunitatea reîntoarcerii în țară.
B.T. – Care au fost provocările pe care le-ați întâmpinat de-a lungul anilor?
I.M. – Cred că au fost câteva, dar îmi amintesc cu nostalgie de începutul lucrului la firmă. Eram entuziasmați și plini de încredere în propriile noastre forțe. Ne cumpărasem toate sculele necesare pentru această meserie și fără să ne dăm seama am neglijat faptul că nu aveam cu ce le transporta. Atunci, la prima lucrare, împreună cu fratele meu Ionuț, din banii obținuți ne-am cumpărat o Dacia Papuc rezolvând astfel problema. Apoi an de an firma a crescut.
B.T. – O meserie frumoasă are și satisfacții pe măsură. Care este cea mai mare satisfacție profesională a voastră?
I.M. – Mulțumirea clienților pentru lucrările efectuate de noi și aprecierea calității acestora. Dacă ei sunt mulțumiți nimic nu mai contează.
B.T. – Fiecare zi este un prilej de a învăța ceva nou, de a găsi soluții rapide și bune la tot felul de probleme pe care le întâmpini și mai ales când pui suflet în ceea ce faci, așa ca tine, cred că viața de antreprenor este foarte frumoasă. Sunt convinsă că o afacere de succes implică multă muncă, dăruire, ambiție, seriozitate, încredere în oameni, perseverență… Pentru tine Ionuț, cum este?
I.M. – Da, îmi place această viață, este grea, implică muncă multă, dar și satisfacțiile sunt pe măsură. Și când ești tânăr nimic nu ți se pare imposibil, totul este frumos și realizabil.
B.T. – A fost dificil să-ți găsești oamenii potriviți cu care să lucrezi? Ce poți să-mi spui despre echipa ta de lucru ?
I.M. – Nu, am fost norocos că am găsit oameni potriviți, de încredere, cu care ne înțelegem și lucrăm bine ca o adevărată familie .
B.T. – Ce consideri că apreciază clienții voștri mai mult și care este feedbackul primit până acum pentru lucrările efectuate de „SC CIOANE FAMILY SRL”?
I.M. – Clienții noștri apreciază în primul rând calitatea serviciilor noastre, corectitudinea și onestitatea. Și, da, pot spune cu mândrie că feedback-ul primit este unul foarte bun și suntem mulțumiți că după noi rămâne ceea ce am făcut. Și când este vorba de o casă ea merită să fie frumoasă pentru că este o oglindă a noastră, iar casa frumoasă ne învață să fim mai frumoși ca oameni.
B.T. – Ionuț, tu ai de partea ta un atu foarte important, tinerețea, dar și ambiția, seriozitatea, responsabilitatea și munca, multă muncă. Crezi că afacerea voastră este de succes ?
I.M. – Da, este. Ca să poți ține firma cât mai sus este nevoie în primul rând de seriozitate, deschidere la nou, dar și de oamenii care lucrează, utilajele folosite, mașinile de transport și nu în ultimă instanță, costurile de întreținere.
B.T. – Poți să-mi spui ce planuri de viitor aveți ?
I.M. – Am dori să depășim punctul la care suntem în prezent și să investim mai mult ocupându-ne în afară de tencuiala mecanizată și de izolația cu spumă poliuretanică, o metodă de izolație simplă, eficientă și de durată, de cea mai înaltă calitate.
B.T. – Mulțumesc frumos pentru timpul acordat și vă urez mult succes în activitatea pe care o desfășurați și realizări importante în continuare!
Așa că, dragi osiceni, dacă sunteți indeciși în privința alegerii tencuielii, apelați cu încredere la firma „SC CIOANE FAMILY SRL”. Ionuț, Alexandru și Mitică vă așteaptă cu drag să vă ofere informațiile necesare.
I.M. – Și eu vă mulțumesc și vă aștept cu noutăți și altă dată !