Beneficiile vieții de student
Având în vedere că înainte de a ne înscrie la facultate, involuntar facem cunoștință și cu dificultățile cu care s-ar putea confrunta un student sau un proaspăt absolvent, poate că fiecare dintre noi a avut un moment în viața sa în care s-a întrebat „Pentru ce am nevoie de facultate?”, „Să mă angajez sau să urmez o facultate?”, „Ce profil să aleg?” și multe alte incertitudini cu care s-a luptat și care au consumat și ultima picătură de energie a unui învățăcel care, dintr-odată, s-a trezit adult și a trebuit să ia decizii.
Dacă ai norocul de a te afla într-o situație de claritate totală asupra a ceea ce îți dorești, probabil că întrebările sunt legate de modul în care va contribui facultatea la evoluția ta personală și profesională, indiferent de domeniul ales. Aș putea să-ți spun, dragă cititorule, că principala provocare a vieții de student este modul în care reușești să privești independența ca pe o lecție de viață, ca pe o modalitate de a te descurca în situații limită și de a nu lăsa lucrurile negative din jurul tău să îți inunde principiile după care te-ai ghidat până atunci. A renunța la confortul și rutina ta zilnică reprezintă, de asemenea, o provocare importantă în ierarhia provocărilor pe care le întâlnim la tot pasul: faptul că te găsești singur într-un oraș necunoscut, ale cărui taine așteaptă a fi descoperite, este o ocazie bună de a vedea și altceva, de a conștientiza cât de mult contează lucrurile pe care le avem, dar cărora nu le dăm importanță doar pentru că am fost obișnuiți să le deținem și să ne simplifice activitatea zilnică.
După ce ai trecut și de această etapă, se poate spune că deja ești pe „drumul cel bun”. Ceea ce mai trebuie să știi este faptul că facultatea deschide porțile cunoașterii și oferă oportunități de a socializa, de a cunoaște oameni și a lega prietenii, de a participa la sesiuni de comunicări științifice care să-ți dezvolte aptitudini profesionale sau de a te implica în activități de voluntariat. Așadar, facultatea depășește barierele teoretice și ajunge să însemne o deschidere către nou, un periplu prin lumea provocărilor și a cunoștințelor care, odata acumulate, îți vor da încredere în ceea ce poți să faci la finele anilor greoi și plini de surprize pe care viața îi rezervă ca fiind ani de descoperire a sinelui.
Nici nu ai idee pe unde te pot purta anii de facultate și cât de important este să îți placă ceea ce faci, să știi că se termină, dar să nu vrei, să mergi la un workshop și să vezi că în realitate chiar se vorbește despre noțiuni care nu îți sunt „prea străine”. Deși ideea de necunoscut, asociată de cele mai multe ori cu un sentiment de teamă, pare că te acaparează și că te închide într-o cochilie, îți vei aminti că undeva a existat un profesor care pe lângă noțiuni teoretice a știut să îți vorbească și despre stăpânire de sine sau de modul în care trebuie să te comporți la un interviu.
A te angaja imediat după terminarea liceului nu este neapărat o soluție sau poate că nu este o soluție care te va mulțumi și peste 5 ani. O decizie de-o viață necesită o perioadă de analiză a tuturor oportunităților și un set de întrebări adresat propriei persoane. Ce te face să crezi că situația materială te va împiedica să urmezi o facultate? Oare știi că facultățile din România oferă burse ce pot depăși, fără probleme, salariul minim pe economie? Totul este însă condiționat de dorința ta de a face perfomanță și de a rămâne motivat pe tot parcursul anilor de studiu.
Sper ca aceste mici gânduri să îți pună câteva semne de întrebare a ceea ce ești și a ceea ce îți dorești de la viitorul tău, să te cauți pe tine și să nu te oprești până în momentul în care vei simți că te cunoști cu adevărat.
Marcu Florentina,
Studentă a Facultății de Cibernetică Economică
din cadrul Academiei de Studii Economice din București