Un eveniment desfășurat la Slatina în data de 1 februarie 2024
În cadrul proiectului «Istoria Regalității în Școli» desfășurat de Rotary Club Slatina în colaborare cu Asociația Principele Nicolae și Inspectoratul Școlar Județean Olt, în data de 1 februarie 2024, la Slatina a avut loc un eveniment emoționant și educativ: difuzarea filmului documentar istoric „Maria, Inima României”, o producție cinematografică ce aduce în prim-plan figura remarcabilă a Reginei Maria a României.
Documentarul a fost difuzat la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, acolo unde am participat și eu.
Implicarea Inspectoratului Școlar Olt constă în faptul că documentarul „Maria, Inima României” va fi oferit tuturor școlilor din județ, pentru a fi vizionat de cât mai mulți elevi, în cadrul orelor de istorie.
Dan Drăghicescu, unul dintre producătorii acestui film, a participat alături de Principele Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai I, la proiecția acestui documentar la care a lucrat mai mult de doi ani, împreună cu o echipă profesionistă și a folosit zeci de materiale de arhivă sub formă de fotografii sau imagini filmate, dar și mărturiile unor experți în elemente privind Familia Regală a României. În premieră, în acest film documentar se aude adevărata voce a reginei, fără distorsiunile de la peliculele din anii 1920.
Documentarul este o producție independentă Chainsaw Film Productions și scoate în evidență rolul jucat de Regina Maria în Războiul de Reîntregire, care a fost pornit în 1916, după doi ani de neutralitate și care a implicat întreaga societate românească. De asemenea, împreună cu Regele Ferdinand a reușit să înfăptuiască unirea tuturor românilor contribuind astfel la recunoașterea României Întregite de către marile puteri europene.
Pentru acest film s-au folosit documente din arhivele naționale și internaționale. Filmul urmărește firul biografic al cărții „Ultima Romantică” scrisă de scriitoarea americană, Hannah Pakula pe care o regăsim și în film cu un interviu înregistrat de John Florescu, producătorul executiv, în New York. Filmul aduce elemente particulare ale Reginei Maria din anturajul ei politic, contribuția acesteia la Tratatul de Pace din Versailles, pasiunile cât și interacțiunea cu membrii familiei regale și a prietenilor apropiați. Rolul Reginei Maria în Franța nu a fost executiv, dar influența adusă la nivel internațional a fost un real succes.
După derularea filmului, atât Principele Nicolae cât și producătorul Dan Drăghicescu au răspuns la o serie de întrebări adresate de publicul interesat. Dan Drăghicescu a spus printre altele: „Din această experiență eu am învățat mai multă istorie și mi-am dat seama că istoria pe care am pus-o pe ecrane, împreună cu John Florescu, producătorul executiv și echipa noastră din București, ajută tinerele generații. Pentru că istoria bine înțeleasă în prezent, ajută viitorul, dar și ne ajută să nu repetăm greșelile din trecut”.
Toți participanții la eveniment am avut parte de momente emoționante, am trăit o pagină de istorie în imagini a României, care s-a întins pe o perioadă destul de mare și care a fost marcată de două evenimente majore în istoria țării: Primul Război Mondial și Marea Unire de la 1918.
Am înțeles că există o sumă de întâmplări importante în trecutul nostru, ca țară și societate, a căror conținut dă România modernă de astăzi și că fără familia regală România ar fi rămas un stat anonim, fără perspectiva modernizării.
Pe parcursul celor două zile de vizită la Slatina, Principele Nicolae al României a stat de vorbă cu elevii Colegiului Național „Ion Minulescu” și cu cei ai Colegiului Național „Radu Greceanu”. Elevii au avut ocazia să descopere faptul că România modernă este o creație regală. Au pus multe întrebări, iar de la Principele Nicolae au aflat informații interesante din istoria adevărată a României.
Principele Nicolae al României este nepotul cel mai vârstnic al Regelui Mihai I. Încă din 2010, odată cu împlinirea vârstei de 25 de ani, Nicolae a primit titlul de Alteță Regală și Principe al României. A devenit apoi membru activ al familiei regale române și a început să participe la evenimente publice din România. Recunoscut ca un adevărat activist pentru drepturile omului și pentru protecția mediului, Principele Nicolae este și un susținător al tradițiilor și valorilor românești.
Filmul documentar istoric „Maria, inima României” face parte din Turneul Național de Educație Istorică inițiat de producătorii John Florescu și Dan Drăghicescu în anul 2019. Acest turneu a fost anul trecut în orașele: Alba Iulia, Cluj, Sinaia, București, Calafat, Băilești, Craiova, Petroșani, Timișoara, Arad, Balcic, Bicaz.
După ce am participat la acest eveniment, am citit undeva că, întrebat de ce a ales să-i dedice un film Reginei Maria, soția Regelui Ferdinand Întregitorul, John Florescu a spus: „Pentru că România are un erou care a fost aproape uitat sau cel puțin nu a fost pe deplin înțeles. Am ales-o pentru că era anul Centenar, o aniversare, pentru că a fost privită mai mult ca o soră medicală, care a ajutat răniții din război. A demonstrat curaj și merită mult respect, recunoaștere, și am descoperit că românii nici măcar nu știau că era născută în Anglia.”
Aprilie 2024