Școala – povestea din spatele oamenilor
Profesia de dascăl este întotdeauna legată de vocație. Nu poți fi profesor, nu poți modela caractere, dacă nu înțelegi pe deplin că, o dată ce ești în fața copilului, ești și dascăl, și prieten, și psiholog, și părinte. Când misiunea de dascăl se împletește cu funcția de director al unei unități de învățământ, responsabilitatea, efortul și capacitatea de muncă se dublează. A fi director este o provocare, indiferent de mărimea sau poziția școlii.
Dificultăți există în toate domeniile de activitate și în special în management, ceea ce înseamnă relațiile cu oamenii. Spre deosebire de alte sectoare, în învățământ, directorul colaborează cu mai multe categorii de persoane, diferite ca vârstă și pregătire profesională: cadre didactice, personal administrativ, elevi, părinți și tutori, reprezentanți ai comunității etc. Fiecare director trebuie să fie o sursă de inspirație pentru întreaga comunitate școlară, indiferent de problema pe care și-a propus să o rezolve, fie că abordează fenomenul abandonului școlar, fie că se axează pe creșterea ratei de promovabilitate la examenele naționale. Ești omul de la care, elevi, părinți și cadre didactice așteaptă să le fii îndrumător, dar și ocrotitor în același timp, obligatoriu, un model de leadership și antreprenoriat care reușește să transforme educația. A fi director nu înseamnă a avea doar o funcție, înseamnă să fii primul în școală și să pleci ultimul, înseamnă să poți găsi rapid soluții, chiar și atunci când totul pare împotrivă, înseamnă timp organizat, bine gândit și dozat, înseamnă încredere în organizație, înseamnă să pui pe primul loc oamenii.
Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” Osica de Sus este unul din liceele cu rezultate bune și foarte bune la nivelul județului Olt, iar lucrul acesta nu-i întâmplator și se datorează tuturor celor care ne petrecem ore bune și cu folos în școală. Să nu uităm că vorbim despre un liceu din mediul rural care, deloc întâmplator, poate ține pasul cu licee din urban. Și cunoaștem cu toții ceea ce diferențiază cele două medii, urban și rural. Cu toate astea, când vorbim de educație, de pasiune, de profesionalism, de menirea dascălului, iată, diferențele dispar.
Am construit și continuăm s-o facem zi de zi, ducem bătălii cu tot felul de provocări, indiferent de natura acestora, ne adaptăm rapid, căutăm soluții și oportunități de dezvoltare într-un timp și un sistem care este supus celor mai multe schimbări în ultimii treizeci și ceva de ani. Ca să fii în pas cu noul, trebuie să fii chiar cu un pas înainte și să te adaptezi cât mai repede!
Schimbarea face parte din viața noastră, din acest secol! Orice schimbare, orice eveniment nou are valențe duale: și bune, și mai puțin bune!
Da, în Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” Osica de Sus, noi toți am înțeles că drumul nostru are doar un singur sens-înainte. Nu putem obosi sau renunța! Nu avem cum! În mâinile noastre stau destinele unor copii și, îndrăznesc a spune, destinul unei întregi comunități!
Se spune că omul sfințește locul! Liceul acesta este dovada clară că pasiunea și respectul pentru profesie, pentru oameni, duc întotdeauna la excelență. Excelența, sub toate aspectele ei!