ISTORIE

Românii americani la sărbătorirea unui deceniu de la Marea Unirea românilor din 1918*

Profesor universitar colonel (r)
dr. Oșca Alexandru
Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”

Marea Unire din 1918 s-a împlinit într-o atmosferă de însuflețire generală, care a cuprins comunitățile de români din țară și de dincolo de hotarele ei. Niciodată până atunci n-a existat o solidaritate mai puternică între românii de pretutindeni.
Greutățile economice și nemulțumirile sociale specifice oricărei situații post-război au fost estompate și primite cu un anumit grad de acceptabilitate de către românii din Regat și din provinciile reunite, care sperau într-o viață mai bună în viitor.

Din orice perspectivă, evenimentele cruciale din spațiul românesc în anul de grație 1918 au marcat pentru mult timp existența zilnică a românilor obișnuiți și a elitelor lor. Acest fenomen s-a înregistrat peste tot în Europa Centrală și de Sud-Est unde – pe ruinele imperiilor Austro-Ungar, Otoman și Țarist – s-au format entități statale noi, ori cele vechi și-au întregit populația și teritoriul. La un deceniu de la Armistițiul general – 11 noiembrie 1928 – peste tot au avut loc mari manifestații evocative și festivități naționale. În același context, doi lideri politici – secretatul de stat american Frank Kellog și ministrul francez de externe, Aristide Briand – au semnat la Paris (la 27 august 1928) un Pact de scoatere în afara legii a războiului, la care au fost invitate să participe toate statele interesate să trăiască în pace.
În România, pentru diferite motive, manifestările au fost amânate cu un an și au fost organizate de Guvernul Iuliu Maniu. În acest scop aparatul guvernamental și autoritățile publice de pe tot cuprinsul țării au luat cele mai adecvate măsuri pentru ca toți locuitorii să-și poată exprima sentimentele de bucurie și prețuire pentru Armata română și fruntașii politici, martori și făptuitori ai evenimentelor din urmă cu un deceniu.
Guvernul s-a gândit ca despre acest eveniment să fie informați și confrații români din străinătate, care să fie invitați în țară să participe și să se bucure alături de românii de acasă.
În acest scop Guvernul a desemnat un ministru extrem de determinat, ardeleanul Sever Bocu.

Erau vizați în primul rând românii americani, mult mai bine organizați decât în urmă cu 10 ani.
Manifestările erau planificate să se desfășoare la 10 mai 1929, ziua națională a României și urmau să dureze 10 zile, un program foarte dens, cu cel mai important moment, o adunare publică la Alba Iulia,
Colaboratorii lui Sever Bocu s-au deplasat în America și s-au întâlnit cu comunitățile de români: au fost impresionați de disponibilitatea lor de a veni în România pentru un astfel de eveniment, deși pentru ei era un efort extraordinar (numai deplasarea cu vaporul dura – dus-întors – 20 de zile!). Erau în America peste 100.000 de români ardeleni, bănățeni, bucovineni etc. În timpul războiului au luptat mai bine de 21.000 de români americani în Armata americană din Europa.

Invitația a fost publicată în ziarul „America” din 28 martie 1929, unde Adam A. Prie, președintele Uniunei și Ligii, 1929, comenta: „După veacuri de suferință, de subjugare, Românii din toate părțile pământului se întrunesc la Alba-Iulia să participe la Serbările Naționale Românești, să se bucure, cei liberi cu cei liberați, de marele eveniment, de marea zi de sărbătoare cântată de poeți și așteptată, sute de ani, de românii subjugați din țări străine.

Românii de pretutindenea se întrunesc la Alba-Iulia, unde vor juca hora Unirii, regățeni cu ardeleni, bucovineni, sătmăreni, dobrogeni, Românii”.
Însuflețiți de sentimente patriotice fierbinți românii americani s-au mobilizat și – în numele lor – o delegație numeroasă, la 26 aprilie 1929, a pornit în drum spre țară – având asupra ei drapelele celor peste 150 de organizații – îmbarcată pe vaporul „Statendahm”. Sosită în țară, Delegația a fost primită într-o atmosferă frățească de membrii Societății „Amicii Statelor Unite ale Americei” în frunte cu președintele ei, Mihail Oromulu și de trimișii lui Sever Bocu: deputatul Aurel Leucuția, senatorul Pascu și consulul Dem Dimăncescu. Pe timpul deplasării cu trenul de la Timișoara spre Capitală Delegația a fost primită cu entuziasm în gările unde au făcut scurte popasuri. Jurnaliști ai marilor publicații bucureștene au redat în articole entuziaste, atmosfera în care au fost primiți românii americani pe pământ românesc. La București, Delegația a fost primită de Sever Bocu și de primarul general care i-a salutat în cuvinte calde. A răspuns părintele Oprescu – parohul Bisericii din Chicago –: românii din America au păstrat ca o comoară vie dorul nesfârșit al Patriei lor (…) În fiecare Român din America cultul Patriei e o însușire care dă îndemn tuturor la muncă și cinstirea românismului.” Primirea oficială s-a organizat în sala Ateneului Român, în prezența prim ministrului, Iuliu Maniu. În rotonda Ateneului au fost aduse 169 drapele ale societăților românești din Statele Unite.

Discursul lui Iuliu Maniu i-a marcat puternic pe cei prezenți. I-au răspuns mai mulți lideri ai românilor americani. Părintele greco-catolic Leon I. Manu: „Românii din America au vrut să participe la a zecea aniversare a Unirii nu numai cu sufletul, ci în persoană.” (…) Când am plecat de acasă, ai noștri, care n’au putut veni, ne-au spus ca să strigăm de aci din Capitala României întregite, ca să ne audă lumea întreagă că niciodată nu vom permite să se desfacă ceea ce odată s’a făcut. Anul trecut sute de Unguri au trecut Oceanul, făcând propagandă pentru revizuire. Dar jeluirile lor au rămas fără răsunet, pentru că dreptatea este cu noi. Căci scris este în cartea vremurilor că România Mare is here to stay forever”

Informarea comunităților de români americani despre evenimentele cruciale desfășurate în țară s-a făcut prin Calendarul ziarului „America” din 1930, unde se scria: ”… neamul Românesc a sărbătorit la 10 Mai, 1929, zece ani de la Unirea provinciilor românești cu Țara-mamă. Serbările care s’au desfășurat cu această ocazie în București, Alba-Iulia și Iași, au fost cu adevărat grandioase. La ele au participat sufletește și prin reprezentanți nu numai cei optsprezece milioane Români din granițele României Mari, dar și ceilalți fii ai neamului aflători pe meleaguri străine. Guvernul național-țărănist, în frunte cu marele om politic Dr. Iuliu Maniu, din dragostea sa pentru toți fii neamului, a invitat oficial la serbări și pe Românii din America. D-nul Sever Bocu, ministru al Bănatului și aranjatorul acestor mari serbări, a trimis în Statele Unite un emisar special, care să ne aducă personal invitația guvernului.
Emisarul acesta, delegat al Comitetului pentru aranjarea Serbărilor Unirei, a fost d-nul Victor Filip, președintele Societății Românilor Americani din Timișoara. D-sa a debarcat la New York în ziua de 15 Martie (1929), de unde apoi a luat trenul pentru Cleveland. Sosit în acest centru românesc, după ce avizase telegrafic ziarul „America” despre misiunea d-sale, d-nul Filip a luat imediat contact cu președintele Uniunei și Ligei (grupate, în final, în „Uniunea și Liga Societăților Românești din America”.), cu redactorii ziarului „America” și cu președintele Consiliului de administrație al acestui ziar. În oficiul Uniunei și Ligei s’a ținut o mică întrunire la care au participat conducătorii mai susnumiți și alți câțiva fruntași din localitate. Acolo d-sa ne-a cetit invitația adusă, invitație care mai târziu s’a publicat și în ziare. Ea glăsuia astfel: „În ziua marilor serbări ale Unirii tuturor Românilor, Guvernul țării se gândește cu nețărmurită dragoste la frății de acelaș sânge din America și socotește de a sa datorie, ca în programul marilor serbări comemorative ce vor avea loc la București, Alba-Iulia și Iași, un loc de cinste să fie păstrat acelora – cari rupți din trupul Patriei – au rămas și acolo, peste ocean, vrednici fii ai acestui neam.

Iată dar, ziua a sosit și voi sunteți chemați la această mare sărbătoare; la 10 Maiu, 1929, tot Românul din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii va trebui să fie alături de frății lui rămași la vetrele strămoșești, mărturisind prin această prezență dragostea nețărmurită pentru frății cari viețuiesc acum în granițele lor naturale.
Pentru a vă ușura greutățile călătoriei în țară, comitetul de organizator al acestor serbări, a hotărât să vă trimită îndrumător pe d-nul Victor Filip. D-sa vă va aduce, odată cu salutul țării întregi, toate lămuririle de cari aveți nevoie.
(…)
În asemenea condițiuni, Comitetul de organizare al Serbărilor Unirii crede și e convins, că d-nii președinți ai Societăților Culturale și de Ajutor din America, preoții bisericilor noastre, președinții Parohiilor, Cluburilor, Reuniunilor, cât și toți Românii cărora li se dă oportunitatea, se vor îngriji pentru o cât mai întinsă participare, împreună cu drapelele respective, cu cari vor defila la București și Alba-Iulia.
Cu ferma convingere că această chemare va găsi în inimile voastre primirea călduroasă, pe care în vreme de grea cumpănă ați dovedit-o cu prisosință, vă adresez în numele meu și al Guvernului salutul frățesc întovărășit de cele mai bune urări, cari să vă călăuzească spre România.
ss. SEVER BOCU.
Ministru de Stat, Președintele Comitetului organizator al Serbărilor Unirii”.”

Mă opresc la unul din momentele încărcate de emoție trăite de oaspeți și de asistență la Mormântul Ostașului Necunoscut român unde a fost depusă o coroană de flori în culorile Statelor Unite ale Americii, pe care era scris: „Românii din America, Eroului Necunoscut al României”.
În ziua de 12 mai Delegația a fost primită de familia regală (Regele Mihai era asistat de Regență) și de către principalii membri ai Guvernului. Era de față Regina Maria, ca mai iubită de români, regele Mihai, principele Nicolae, principesa Ileana.
Ziua următoare Legația SUA la București a organizat o Recepție la care au participat lideri ai românilor americani și oficiali ai Guvernului român.

Au urmat manifestările de suflet din cetatea Alba Iulia, care au încheiat vizita românilor americani pe pământul strămoșesc. Dar despre momentele memorabile din Capitala Marii Uniri ar fi nevoie de o descriere separată.

_______

* S-au folosit informații din presa vremii. Extrasele din discursuri și descrierea unor momente din timpul călătoriei au fost preluate din studiul domnului Ștefan Străjer (Detroit, SUA) publicat în august 2012 (Românii americani la serbările Marii Uniri din 1929, care folosește articole din Calendarul ziarului „America” pentru anul 1930. Informațiile se găsesc și pe https://curentul.net, accesat pe data de 10 martie 2024

Lasă un răspuns