FILE DE ISTORIE

Prima biserică a satului Osica de Sus

După relatările celor mai bătrâni dintre osiceni, înainte ca actuala biserică parohială să fi fost zidită, a existat o biserică mai veche pe malul Oltețului, adică pe actualul izlaz de la marginea vestică a satului.
Acest fapt a fost dovedit în anul 2017, când în Arhiva Parohială a Bisericii Sfinții Voievozi- Biserica din Vale, s-a găsit un SINODIC, în care se menționează această veche biserică. Conform Sinodicului, biserica era construită din zid și purta hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena. Nu se știe cu exactitate anul construirii vechii biserici parohiale, însă se poate presupune că a fost ridicată la finele secolului al VIII-lea și începutul secolului al IX-lea.Din cauza viiturilor puternice aduse de Olteț, biserica a fost inundată foarte des, iar într-un sfârșit aceasta s-a surpat, cu aproximație în jurul anilor 1830-1835.


Singura mărturie care arăta că odată, în acel loc, a existat un sfânt lăcaș a fost cimitirul din părțile lăturalnice ale bisericii , din care la începutul secolului al XX-lea s-au mai găsit foarte puține cruci.
Ultimii preoți slujitori la această sfântă biserică au fost frații Andrei și Radu, născuți în satul Osica de Sus.
Eleva Radu Paula Izabela din clasa a-X-a a reprezentat biserica într-un desen în creion foarte bine realizat. În desen se observă postamentul nu foarte rezistent al bisericii, stilul arhitectonic specific zonei, acoperișul de pământ acoperit cu stuf și împrejurimile naturale.

One thought on “Prima biserică a satului Osica de Sus

Lasă un răspuns