O ușă deschisă. Gânduri pentru viitorii studenți
Din multe puncte de vedere, facultatea este foarte diferită de liceu. Atunci când pășești într-un periplu necunoscut, când te găsești, dintr-o dată, pe un drum laborios, conștientizezi că facultatea reprezintă un nou capitol din viața ta și că, deși ai adunat în el doar câteva pagini vagi, știi cu exactitate că, la finalul lui, vei deveni un om responsabil, cu țeluri bine definite și cu o altă viziune asupra vieții.
Nimic nu va fi ușor. Chiar și drumul spre casă va fi mai lung ca niciodată și te vei confrunta cu emoții din ce în ce mai puternice, emoții ce vor trebui gestionate pentru a nu te rătăci pe calea spre împlinirea la care ai visat dintotdeauna. Îți vei da seama că bogăția și fericirea se găsesc în lucrurile și în persoanele de acasă, pe care le vei găsi întotdeauna așteptându-te cu drag. Vei ști să te bucuri de fiecare clipă, de cățelul tău de acasă, de mâncarea mamei, de protecția pe care ți-o oferă tatăl și de căldura bunicilor.
Vei cunoaște multe persoane. Va trebui să te adaptezi permanent schimbărilor din mediul universitar, să lucrezi în echipă, să legi prietenii și să te implici activ în conturarea unei societăți mai bune. Viața se va juca mereu cu noi. Poate că nu toate materiile din facultate vor fi pe placul tău, și poate că nu le vei găsi utilitatea în viața reală, însă, cu siguranță, există milioane de motive pentru a vedea partea bună a lucrurilor în orice „nimic” care te nemulțumește.
Facultatea este un complice al dezvoltării, atât pe plan personal, cât și profesional. Ea are menirea de a ne scoate din rolurile noastre de pe scena vieții, de a ne supune timpului și de a ne contura viitorul în culori pastelate. Examenele grele și cursurile interminabile sunt doar câteva încercări pentru care viața te va răsplăti mai târziu. În plus, independența pe care o poți avea obținând o bursă la facultatea pe care o urmezi, nu egalează nici o altfel de trăire a unui copil zglobiu în căutarea provocărilor.
Să locuiești în cămin este o adevărată aventură. Întâlnești oameni ale căror obiceiuri nu le cunoști, cu un spațiu atât de restrâns încât ai nevoie de ore întregi să îți planifici aranjarea obiectelor personale în dulap sau în spațiul de pe mica etajeră. Totuși, acest stil de viață îți va schimba anumite perspective : vei deveni mai înțelegător, vei avea mai multă răbdare, vei învăța să împarți lucrurile cu alte persoane și să îți gestionezi timpul.
Perioada sesiunii va fi presărată cu agitație. Păstrarea calmului va fi cheia spre reușită. Prima sesiune înseamnă adaptarea la un nou stil de învățare, deoarece vei susține multe examene într-un timp foarte scurt . Va fi nevoie să depășești emoțiile, transformându-le în idei constructive pentru a fi mai liniștit la următoarele examene.
Vei ajunge în anul 2 să vezi sesiunea ca pe un scurt test și nimic mai mult. Până atunci… trebuie să treci prin etapele acestui început de drum greoi și să te concentrezi.
Facultatea nu este altceva decât un intermediar între imaturitate și maturitate, între adevăr și minciună, un instrument al înțelepciunii, urmând un trend crescător. Facultatea te ghidează spre un obiectiv, ajustează limitele și îți oferă un plus de cultură și, deși nu-ți garantează ceva concret în viață, îți oferă cel puțin o ușă deschisă.
Marcu Florentina,
Studentă a Facultății
de Cibernetică Economică
din cadrul Academiei de Studii Economice
din București