Cultura unește
După cum afirma Jean Claude Junker, Președintele Parlamentului European de la Strasbourg în ședința din 28 octombrie 2018, Centenarul României de la
1 Decembrie este și sărbătoarea Uniunii Europene pentru că Romănia este membră a UE.
La început de Brumărel (1 octombrie) mă aflam împreună cu familia în cea mai vestică țară a Europei, Portugalia. Aici am participat la mai multe evenimente organizate de Institutul Cultural Român (ICR) și Ambasada României la Lisabona, cu ocazia Centenarului. Am vizitat împreună cu domnul Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona și Joaquim Ruivo, directorul Mănăstirii Batalha expoziția de excepție a sculptorului Mircea Roman – SACRIFICIU.
Expoziția este amplasată în cea mai frumoasă construcție sacrală gotică din Portugalia. Este una dintre cele mai impresionante prezențe culturale românești în spațiul lusitan, atât prin amploare, cât și prin calitatea exponatelor. Cele 11 sculpturi ale lui Mircea Roman îți trezesc o profundă compasiune față de toate ființele omenești care suferă, lucrările acomodându-se impecabil în ansamblul monumental de factură gotică flamboiantă al Mănăstirii Batalha. Personajele puse la zid, frânte sau golite, cu pete de roșu care apar fie răspândite pe figura personajelor, fie ca fundal al unui trup din care sunt doar picioarele trimit persistent la chinul cristic. Contrastul aparaent al materiei lucrării (lemn versus piatră), tipul de figurație (gotic și dantelărie în piatră versus forme moderne, simplificate, aproape severe) crează o impresie copleșitoare, un dialog care permite o circulație a sacrului între spațiul mânăstirii și lucrările lui Mircea Roman. Este singurul sculptor român care a câștigat Marele Premiu la Trienada de Sculptură de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume. Expoziția SACRIFICIU a fost organizată de ICR de la Lisabona, Mănăstirea Batalha și Asociația Făuritori.
O altă personalitate în lumea artelor plastice din România este Horea Paștină. Am vizitat la ICR Lisabona expoziția de pictură ASCULT ȘI PRIVESC a pictorului român.
Vernisajul a avut loc în prezența criticului de artă Olive Mircea. Acesta a afirmat despre Horea Paștină că „are răbdarea și liniștea, ambiția și consecvența de a picta lumea sensibilă sau mai degrabă ceea ce este comun între lume și noi”. Expoziția a avut un concept unitar fiind alcătuită din 60 de lucrări (pictură și ceramică) ce acoperă toate etapele și ariile stilistice pe care le-a frecventat artistul. Pentru Horea „privirea” e doar începutul. Drumul artistic este de la „a asculta” spre „a auzi” și de la „a auzi” spre „a sluji”. Ascult și privesc – este o slujire cu sfințenie a ceea ce a mai rămas curat în privire și nedisimulat în auzire.
Artistul român Ștefan Radu Crețu și-a expus sculptura de mari dimensiuni în parcul Marchal Carmona din centrul orașului Cascais cu acordul primăriei orașului, ICR și ambasada României din Lisabona. Sculptura intitulată ZBOR este asemuită cu Pasărea Măiastră a lui Constantin Brâncuși prin stilizare și abstractizare. Ștefan Radu Crețu a arătat că „forma păsării este încadrată de un desen tridimensional care simulează un origami, subliniind astfel silueta prototip nedezvoltată, ca un act al reformării”.
Duică Geta
octombrie 2018, Lisabona