IN MEMORIAM

Memorial Gheorghe Șoarece

10 ani de la trecerea în neființă

Gheorghe Șoarece era unul dintre jucătorii talentați care făceau spectacol în meciurile echipei F.C.Olt Scornicești în anii 1980.
Născut în comuna Osica de Sus la 5 decembrie 1955, s-a apucat de fotbal după terminarea celor opt clase și a devenit unul dintre cei mai talentați și iubiți atacanți ai fotbalului oltean.
Mare iubitor al sportului rege, Gheorghe Șoarece nu a evoluat doar în divizia C, ci și pe prima scenă fotbalistică. În anul 1975, după ce marcase 22 de goluri, a primit titlul de golgheter al diviziei D. Apoi, după această performanță, a fost selecționat în lotul echipei naționale de tineret. Cinci ani mai târziu, când Scorniceștiul a reușit să intre în Divizia A, între 1977 și 1985, totul a mers foarte bine. El a înscris 100 de goluri și a devenit idolul celor de la F.C. Olt, purtând banderola de căpitan.
„Pentru județul Olt a fost un mare talent. Este cel mai mare fotbalist pe care Oltul l-a dat vreodată. Cine l-a văzut jucând își va aminti mereu de acest mare fotbalist”, mărturisea Emil Bărbulescu, nepotul lui Nicolae Ceaușescu, pentru „Adevărul de seară”.
În cariera de fotbalist Gheorghe Șoarece a evoluat pentru echipele: Avântul Osica de Sus, I.O.B. Balș, Dinamo Slatina, Viitorul Scornicești, F.C. Scornicești, Steagul Roșu Brașov și Inter Sibiu.
Când s-a hotărât să-și pună ghetele în cui, Gheorghe Șoarece s-a retras „acasă”, în Osica de Sus, unde era iubit de toată lumea.
În semn de înaltă apreciere a activității sale sportive în competițiile naționale a fost desemnat cetățean de onoare al comunei.
S-a stins din viață pe 4 octombrie 2009, la numai 54 de ani, în comuna sa natală, în urma unei lupte de câțiva ani cu o boală incurabilă.
De atunci în fiecare an, în memoria acestui fiu al satului, Primăria Osica de Sus organizează, pe terenul de fotbal care-i poartă numele, Memorialul Gheorghe Șoarece. Acest eveniment sportiv dedicat marelui fotbalist, cel care a atins culmile performanței în acest minunat sport în anii 1970-1980, atrage an de an mulți participanți fotbaliști și nu numai, fiind apreciat de iubitorii sportului-rege.
Anul acesta s-a desfășurat pe 11 octombrie 2019. După slujba de pomenire, profesorul și antrenorul Ion Pârvulescu a vorbit despre fotbalistul și omul Gheorghe Șoarece. Amintiri frumoase, lacrimi și emoții. Profesorul Pârvulescu a fost antrenorul multor fotbaliști ajunși în divizia a și lotul național. Pot aminti pe Luțu, Dănciulescu, Niculescu, Chiriță.
În cadrul spectacolului fotbalistic s-au desfășurat trei partide de fotbal: Slatina – F.C. Caransebeș, F.C. Caransebeș – Oltețul Osica și Oltețul Osica – Slatina.
Participarea foștilor jucători de la F.C. Caransebeș a fost posibilă datorită unuia dintre ei, Manicea Nicolae, fiu al satului, junior în acel timp la F.C. Olt Scornicești. De la Slatina ne-au onorat cu prezența Marian Popescu, Răduț Valentin, Gelu Popescu, Vintilă, Enăchioaia Manuel, Prepeliță, Răceanu Alin (portar), Sabin Ciurea, Mincu.

Constantin Țîțu

directorul Consiliului Cultural

Lasă un răspuns