Sărbătoarea Înălţării a fost şi în această frumoasă zi de mai, prilej de pioasă recunoştinţă pentru eroii care au făcut posibilă existenţa României ca stat independent.

La Monumentul Eroilor, ca în fiecare an, Asociaţia Culturală „Pro Memoria”, Primăria comunei Osica de Sus şi Liceul Teoretic „Ion Gh. Roşca” au organizat ceremonialul dedicat Zilei Eroilor.

Momentul a avut o semnificaţie aparte, deoarece în urmă cu puţine zile s-au sărbătorit, la nivel naţional, 100 de ani de la depunerea în Parcul Carol din Bucureşti a sicriului cu osemintele Ostaşului Necunoscut.

Activitatea a fost precedată de aprinderea şi amplasarea la cele două monumente, a peste 350 de candele, în cadrul proiectului „Un erou, o flacără aprinsă în conştinţa comunităţii„, demarat în urmă cu 3 ani.

După obişnuita slujbă de pomenire a eroilor osiceni, oficiată de preoţii care slujesc în parohiile din comună, au luat cuvântul pentru a rosti evocări şi comemorări, următorii:

Dl. Cezar FILIP – primarul comunei Osica de Sus – câteva amintiri de pe front, povestite de veteranul Gheorghe Grigore, încorporat la data de 15 mai 1944 la Compania a II-a Transmisiuni din Deva

„… După două săptămâni de instrucţie m-au trimis pe front. Mai întâi am luptat împotriva ruşilor, apoi ne-am aliat cu armata sovietică am întors armele contra nemţilor. În apropiere de oraşul Aiud era cât pe-aci să-mi pierd viaţa…

… Din toată Divizia 20 Infanterie – din care şi eu fac parte – nu mai rămân apţi pentru front decât 200 de soldaţi, restul fiind morţi sau răniţi. Suntem plini de râie şi de păduchi. Uniformele sunt murdare şi rupte. Bocancii s-au uscat, iar cutele formate ne taie tălpile picioarelor…

… În Austria, camionul în care se afla centrala (telefonică) se răstoarnă într-o prăpastie. Mă aflu şi eu în acel camion, împreună cu alţi soldaţi. Credeam că a sosit sfârşitul nostru, dar, după ce se rostogoleşte de câteva ori, se opreşte într-un morman de pământ şi scăpăm cu toţii. Dumnezeu mă salvează din nou! …”

Dl. profesor Ilie STĂNICĂ

A trecut în revistă faptele de glorie ale eroilor din Războiul de Independenţă, primul Război Mondial şi al doilea Război Mondial, oprindu-se de fiecare dată asupra numelor eroilor osiceni.

Dl. Dumitru (Adi) STANCA – preşedintele Asociaţiei Culturale „Pro Memoria”

A prezentat contextul istoric al anului 1923 şi cronologia evenimentelor care s-au derulat pentru desemnarea Ostaşului Necunoscut, cu accent pe alegerea sicriului de către elevul Amilcar Săndulescu de la Liceul Militar D. A. Sturdza, din Craiova, orfan de război.

Despre modul în care a ales sicriul cu trupul Ostașului Necunoscut, elevul Amilcar Săndulescu avea să-şi amintească astfel: „M-am dus înaintea celor zece sicrie, tremurând, şi stăteam la îndoială pe care să pun mâna. Dar, deodată, m-am dus la sicriul al patrulea. Îndemnat de conștiință, am pus mâna pe el. In momentul acela, un mare fior mi-a străbătut tot sufletul si mi-au venit pe buze cuvintele: „Acesta este tatăl meu!” Îngenunchind, m-am rugat: „Doamne, Dumnezeul meu, ai în pază pe toţi eroii neamului, ai şi pe tatăl meu!”

De asemenea, a citit câteva versuri dedicate Zilei Eroilor, scrise de Marius  Sebastian DUMITRAŞCU – cel mai tânăr membru al Asociaţiei Culturale „Pro Memoria

Dacă treci pe un câmp de luptă, undeva în depărtări,
Peste brazdele înroșite, ale scumpei noastre țări!
Nu grăbi! Oprește-ți pasul! Pleacă-ți capul spre pământ!
E sub fiecare brazdă, un erou necunoscut!

Dacă treci pe lângă o cruce, la o margine de drum,
Unde gurile de tunuri aruncat-au foc și fum!
Nu grăbi! Oprește-ți pasul! Pleacă-ți capul spre pământ!
E sub fiecare cruce, un erou necunoscut!

Și copiilor le spune, despre ai noștri bravi eroi,
Cum muriră, câtă frunză, câtă iarbă, pentru noi.

Au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei şi Consiliului Local Osica de Sus, Asociaţiei Culturale „Pro Memoria” şi Parohiei Sfântul Gheorghe.

 

La final, copiii pregătiţi de doamna Olga VĂDUVA şi elevii Liceului Teoretic „Ion Gh. Roşca”, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, au susţinut un program artistic.

 

                        

https://asociatiaculturalapromemoria.ro/wp-content/uploads/2023/05/345035537_643610457186936_8469687104896515816_n-768x1024.jpghttps://asociatiaculturalapromemoria.ro/wp-content/uploads/2023/05/345035537_643610457186936_8469687104896515816_n-150x150.jpgPro MemoriaINFOSărbătoarea Înălţării a fost şi în această frumoasă zi de mai, prilej de pioasă recunoştinţă pentru eroii care au făcut posibilă existenţa României ca stat independent. La Monumentul Eroilor, ca în fiecare an, Asociaţia Culturală 'Pro Memoria', Primăria comunei Osica de Sus şi Liceul Teoretic 'Ion Gh. Roşca' au organizat...Osica de Sus