EVENIMENTE

Ziua eroilor, sărbătorită la 75 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial

Comemorarea eroilor osiceni a intrat deja în tradiţia comunităţii locale.
An de an, de sărbătoarea Înălţării, eroii căzuţi în cele două Războaie Mondiale sunt omagiaţi în cadru organizat, cu aportul autorităţilor locale, al membrilor Asociaţiei Culturale „Pro Memoria” şi al cetăţenilor comunei.
La 75 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, deşi s-ar fi cuvenit ca festivităţile să aibă o amploare mai însemnată,  starea de urgenţă instituită la nivel naţional, a făcut ca activitatea de la Monumentul Eroilor să se rezume la depunerea de coroane din partea Primăriei Osica de Sus, din partea Asociaţiei Pro Memoria şi din partea Bisericii Sfântul Gheorghe, urmată de obişnuitul ceremonial religios şi de de scurte alocuţiuni susţinute de primarul Gheorghe Manicea, de preşedintele Asociaţiei Culturale „Pro Memoria” – colonel (rz.) Dumitru Stanca şi de elevul Marius Sebastian Dumitraşcu.
La iniţiativa lui Marius Sebastian Dumitraşcu, urmaşilor eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă din cel de-al doilea Război Mondial le-au fost înmânate diplome de onoare.

12 oameni, cu destinele lor şi cu copilăria marcată de greutăţile inerente ale perioadei de după război, amplificate de absenţa tatălui decedat sau dispărut pe front, ne-au primit în curţile lor şi au acceptat gestul nostru umil.

Ascultîndu-le poveştile de viaţă, nu poţi să nu te înfiori de umilinţele la care unii dintre ei au fost supuşi, copii fiind, de către consătenii mai înstăriţi la care au fost primiţi să muncească pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi.

Evident, aceste diplome nu pot să suplinească golul imens al lăsat în sufletele acestor oameni de faptul că au fost nevoiţi să crească fără tată, în majoritatea cazurilor de către mame văduve care s-au străduit, aşa cum au putut, să suplinească lipsa celuilalt părinte. În privirile lor înlăcrimate am citit mulţumirea sufletească pentru faptul că, peste ani, părinţii lor nu au fost daţi uitării.

 

 

Lasă un răspuns