INFO

Un vis frumos

interviu cu domnul Nicolaie Cătălin Sebastian

În orice țară civilizată se construiește și se va construi în continuare. De aceea, ideea deschiderii unui depozit de materiale de construcții nu este de neglijat. Chiar dacă în mediul rural nu există investitori care să ridice blocuri există un număr mare de case care au nevoie de reabilitare. Cine a construit sau renovat un imobil știe câtă bătaie de cap presupune procurarea materialelor de construcții. Dorind să fie alături de mai mulți clienți ce investesc în proiecte de construcție, omul de afaceri Nicolaie Cătălin Sebastian, un profesionist în acest domeniu, s-a gândit la un nou concept de magazin pentru clienții din Osica de Sus cât și din localitățile limitrofe care doresc să cumpere pentru casele lor materiale de construcții și finisaje . Seriozitatea, calitatea produselor și serviciilor precum și promptitudinea stau la baza activității sale.
Pentru a afla mai multe despre acest business i-am solicitat un interviu domnului Nicolaie Cătălin Sebastian, administratorul societății „OLANTIG IMPEX OSICA DE SUS”, care a avut amabilitatea să răspundă.

B.T.- Bună ziua !
C.S.N. – Bună ziua !
B.T.- Orice proiect de construcții începe cu un plan concret, practic, temelia pe care se clădește totul. Ei bine, tu de la ce ai pornit ? Care au fost primii tăi pași ?
Cătălin Sebastian Nicolaie – Tinerețea a fost atuul meu și am pornit la drum cu avântul tânărului pus să facă fapte mari. Când ești tânăr timpul este de partea ta și poți trece mai ușor peste dezamăgiri. Începutul a fost în anul 1997 cu fabricarea și comercializarea țiglelor și cărămizilor din beton, o afacere prosperă dar care avea în spate multă, multă muncă. În 2008, criza începută în România a condus la restrângerea activității multor firme care se ocupau cu comercializarea materialelor de construcții din care cauză mulți s-au ferit de acest sector. Eu, dimpotrivă, având o experiență destul de mare am demarat afacerea actuală, la început cu un depozit mic cu materiale de construcție de bază apoi în timp business-ul a crescut prin extinderea gamei de produse și comercializarea de materiale pentru decorațiuni interioare, materiale necesare realizării instalațiilor de alimentare cu apă și instalațiilor termice, precum și materiale pentru instalații electrice.
B.T.- Crezi că a fost un moment bun pentru a demara o astfel de afacere?
C.S.N.- Da. Cu multă muncă în spate, cu experiența business-ului anterior, implicare, seriozitate, devotament, cunoștințe în domeniu, a fost destul de ușor.
B.T.- Ce ți-ai dorit de la acest business și dacă s-a realizat într-un fel ?
C.S.N. – Întotdeauna prin ceea ce fac mi-am dorit enorm de mult să-mi mulțumesc clienții, angajații și să fiu și eu mulțumit cu mine însumi.
B.T.- Dacă ne uităm în depozitul tău ce fel de materiale găsim ?
C.S.N. – Depozitul meu cuprinde: B.C.A., cărămidă eficientă, ciment, fier beton, plasă de armare, cherestea, lemn de foc, cărbuni, tablă, materiale de finisaje, electrice, sanitare etc.
B.T.- Orice antreprenor care dezvoltă o afacere cu vânzarea materialelor de construcție, tind să cred că își dorește vânzări mai multe și la un preț mai bun. Este evident că acesta este unul dintre obiectivele principale. Crezi că este și cazul tău? Ce poți spune despre acest lucru?
C.S.N. – Tot timpul sunt alături de clienții ce investesc în proiecte de construcție și de aceea am o gamă diversificată de produse care pot fi cumpărate din același loc și la prețuri accesibile astfel voi avea vânzări constante care să ducă la o creștere procentuală an de an.
B.T.- Care sunt principalii clienți ai firmei?
C.S.N. –În general persoanele fizice sunt pe primul loc, în proporție de 80%, apoi primării, biserici, școli etc. și bineînțeles și persoane juridice
B.T – Ce părere ai despre apariția noilor concurenți pe piață ?
C.S.N. – Concurența naște progres și apariția unui nou concurent te determină să fii mai bun în ceea ce faci găsind variante fiabile.
B.T – Dar despre schimbările preferințelor clienților tăi ? Le-ai avut în vedere ?
C.S.N. – Da, cu siguranță. Mă implic foarte mult în promovarea produselor noi, în îndrumarea clienților și deseori reușesc să le schimb părerea cu privire la un produs sau altul dacă greșesc în alegerea lui.
B.T – Chiar și în perioada de criză există o cerere pentru materialele de construcție și finisare. Perioada pe care o traversăm acum este cu totul deosebită. Te-a afectat în vreun fel ?
C.S.N. – Nu, dimpotrivă. Vânzările au crescut cu 10% față de perioada anului trecut.
B.T – Pentru o afacere de succes bineînțeles că este nevoie de multă muncă, seriozitate, încredere în oameni, ambiție, creativitate, perseverență…Viața de antreprenor este foarte frumoasă când îți place ceea ce faci, când găsești soluții rapide, bune și ieftine la tot felul de probleme și cred că asta te ține în priză, pentru că fiecare zi e un prilej de a mai învăța ceva nou și interesant. Pentru tine cum este ?
C.S.N. – Simt că îmi place foarte mult ceea ce fac și da, îmi place viața de antreprenor, este frumoasă dar și grea, eu îmi asum niște riscuri controlate și așez totul pe dezvoltare.
B.T – Cred că una dintre neplăcerile acestui business, cel mai dificil este să găsești oamenii potriviți cu care să lucrezi. Ce poți să-mi spui despre echipa ta de lucru?
C.S.N. – Eu am fost norocos că am găsit oameni potriviți și succesul se datorează și unei echipe mici dar inimoase care a îmbrățișat valorile firmei și a dovedit că un vis ce părea o nebunie poate deveni realitate chiar și într-o piață sufocată de mentalități. Noi suntem o familie bazată pe încredere.
B.T – Publicitatea este un aspect important pentru orice afacere și nu trebuie neglijat, chiar dacă bugetul pentru ea e mic. Tu cum te-ai făcut cunoscut ?
C.S.N. – Dimpotrivă, vă contrazic. Eu am investit foarte mult în publicitate; cărți de vizită, mediul on-line. Însă cea mai bună publicitate o fac clienții mei mulțumiți de calitatea produselor și modul de servire.
B.T – Planurile tale de investiții pe viitor se referă și la atragerea de fonduri ?
C.S.N. – Nu este exclus. M-am gândit, dar n-am aplicat încă. Poate pe viitor, de ce nu ?
B.T – Ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori?
C.S.N. – Să-și utilizeze tinerețea pentru realizarea oricărui vis și cu multă muncă, ambiție, responsabilitate și adaptabilitate la diversele schimbări va reuși cu siguranță. Orice început este greu dar și frumos.

Mulțumesc frumos pentru timpul acordat și-ți urez succes în activitatea pe care o desfășori și realizări remarcabile în continuare.

Lasă un răspuns