FILE DE ISTORIE/ECONOMIE LOCALĂ

„Regina mesei”

Louis Bromfield spunea că „Pâinea este regina mesei și toate celelalte sunt doar curtea regală, care o înconjoară pe regină ”.

Pâinea astăzi rămâne probabil cel mai important aliment din lume. Noi o procurăm zilnic și o consumăm la fiecare masă.

În afara faptului că pâinea este un simbol al hranei spirituale a omului (pâinea pentru suflet), luând diferite forme, ea îl însoțește pe om de-a lungul vieții, în momentele de bucurie, dar și în cele de tristețe.

Ce știm noi însă despre o pâine cu adevărat regală, adică o pâine nu doar gustoasă ci și sănătoasă ? Cum trebuie să alegem pâinea pe care o punem pe masă ?

Despre acestea și multe altele ne-a vorbit tânărul antreprenor, inginer Ovidiu Ciocan, care știe să facă o pâine bună și din care a făcut o afacere prosperă – „Brutăria Eba”.

B.T. – Care a fost imboldul de a începe o afacere și cum ți-a venit ideea anume să faci pâine, necesitate personală sau doar o idee de afaceri ?

O.C. – Mulțumesc pentru aprecierile sper sincere legate de produsele brutăriei noastre, ”Brutăria Eba„! În spatele acestui proiect suntem noi, administratorii, inginer industrie alimentară, brutari, vânzători, șoferi, o echipă unită, fiecare cu un rol bine stabilit și la fel de important în procesul de producție al acestor produse.

B.T. – Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru brutărie ?

C.O. – Născut în 1978, am cunoscut ce-i drept prin ochii copilăriei agricultura socialistă, câmpurile lucrate până la ultima fărâmă de pământ cât și perioada de tranziție ce a lăsat aceste pământuri pradă pârlogului. Câmpurile pustii, lipsite parcă de viață și de freamătul utilajelor agricole au născut un „vis”, cum am putea lucra terenul, cum am procesa grâul, și mai ales cum am putea transforma făina în pâine. Începutul a fost al tatălui meu prin construirea unei mori de cereale, iar împreună cu fratele meu am construit brutăria și exploatația agricolă.

B.T. – Ce probleme ai întâmpinat la început?

O.C. – Ca orice început nu putea fi unul ușor! O serie de modificări și alinieri la regulamentele Uniunii Europene au fost în acea perioadă o piatră greu de suportat, dar cu un efort susținut și cu multă perseverență lucrurile au început să prindă contur!

B.T. – Cât de mare este brutăria ta în acest moment ?

O.C. – Nu suntem o brutărie mare, mai ales că producem cât mai mult pentru localitatea noastră mizând pe un produs cât mai sănătos în schimbul producției industriale. Calitate nu cantitate !

B.T. – Ai primit ajutor din partea statului sau afacerea ai luat-o de la zero ?

O.C. – Construcția brutăriei a plecat de la zero, muncind efectiv cot la cot alături de colegii de muncă, fiind și zidar, și electrician și muncitor necalificat, investiția fiind 100% privată.

B.T. – Care crezi că sunt diferențele principale între pâinea ta și cea de fabrică, diferențe ce ar trebui să determine cumpărătorul să vină la tine ?

O.C. – Responsabilitatea menținerii nivelului de calitate și diversificarea produselor în cadrul brutăriei noastre revine soției mele, Simona Maria, inginer industria alimentară. De la pâine la baton, și de la baton la ștrudel și de la ștrudel la cozonac, produse care respectă normele generale de producție și depozitare conform normativelor HACCP, obținute cu efort de întreaga echipă. Mulțumirea și satisfacția clientului sunt factori ce-ți dau curajul de a merge mai departe în menținerea calității produselor cât și în diversificarea lor.

B.T. – De unde luați materia primă pentru produsele voastre ?

O.C. – Materia primă are o pondere mare în produsele alimentare, din cauza căreia calitatea acesteia va avea o influență determinantă, reflectându-se în produsul finit și de aceea o producem noi. Cultivând cele mai bune și rentabile soiuri de grâu pe terenurile proprietate personală sau luate în arendă obținem o producție de bună calitate. Apoi acest grâu îl măcinăm în moara noastră și obținem făina ideală de panificație folosită în producerea pâinii și a celorlalte produse.

B.T. – Rețetele pe care le folosiți sunt tradiționale, inventate de voi sau ați studiat înainte să începeți producerea de pâine ? Le-ați îmbunătățit pe parcurs?

O.C. – Rețeta de pâine este aceeași din prima zi de lucru, rețetă învățată de la un brutar iscusit, rețetă ce nu include conservanți sau alte produse similare. Un produs din care noi și copiii noștri consumăm în fiecare zi.

B.T. – Cum distribuiți produsele, aveți un magazin sau la comandă ?

O.C. – Livrăm la comandă, la domiciliu, vindem în magazinul din incinta brutăriei și distribuim zilnic în magazinele partenere.

B.T. – Ce altceva mai produceți în afară de pâine ?

O.C. – Așa cum am mai spus în afară de varietatea de pâine: albă, graham, împletită, la tavă sau pe vatră, producem un spectru larg de produse, de la colaci, la cozonaci cu nucă, cu cacao, cu stafide sau rahat, la ștrudele cu mere sau cu brânză, la batoane, gogoși, covrigi, precum și pâinea pentru ocazii festive, pâinea în formă rotundă împodobită cu împletituri și flori, foarte mult apreciată și căutată de clienții noștri. Ea devine astfel un element component al actului de comunicare între membrii comunității noastre.

B.T. – Ce poți să-mi spui despre prepararea aluatului, despre diferitele tipuri de pâine, despre modul de depozitare a produselor preparate și nu în ultimul rând despre regulile de igienă care trebuie respectate cu strictețe ?

O.C. – Procesul tehnologic de fabricare al pâinii constituie un ansamblu de operații, în urma cărora materiile prime alimentare sunt transformate în produs finit. De la recepția calitativă și cantitativă a materiilor prime și până la produsul finit se succed o serie de operații care, una fără alta, nu ar putea interacționa. Recepție, dozare, frământare aluat, fermentare aluat, divizare, premodelare, fermentare intermediară, modelare, coacere, ambalare, depozitare sunt principalele operații necesare pentru a obține un produs care să satisfacă cererile clienților. O pâine crescută, aerată, pufoasă, cu miez elastic, coaja rumenă, gust plăcut sunt principalele caracteristici ale acelui aliment de consum gata să fie savurat de clientul nostru.

B.T. – Pâinea voastră, pâinea cu gust, sunt sigură că va deveni completarea perfectă a meselor noastre delicioase ce ne trimite direct în copilărie la pâinile bunicii și ale mamei. Mulțumesc frumos pentru timpul acordat acestui interviu cu miros plăcut de pâine și vă doresc mult succes în continuare !

Interviu realizat de Bibiana Torcea

O.C.– Ovidiu Ciocan

Lasă un răspuns