Muzeul național al ouălor încondeiate

În drumurile lor prin țară, copiii mei au ajuns, din fericire, în localitatea Ciocănești din județul Suceava. Acolo au descoperit ceva extraordinar: un muzeu al ouălor încondeiate. Mi-au trimis poze și am rămas uimită și impresionată de frumusețea, de numărul mare al ouălor expuse și de aspectul inedit al muzeului.
Se pare că aici, abilitatea încondeierii ouălor este ridicată la rang de artă, prin măiestria creatoare a localnicilor care, cu mâinile lor dibace, pot transforma oul într-un obiect delicat, cu elemente tradiţionale de o frumuseţe ieșită din comun. Simbol al tradiţiei populare românești, oul este îmbrăcat, la Ciocăneşti, într-o multitudine de culori şi modele prinse în esenţa folclorică a poporului român.
Am luat legătura cu doamna Marilena Niculiță, directoarea Muzeului Național al Ouălor încondeiate din Ciocănești. Cu amabilitate și competență a împărtășit cititorilor revistei ”Rădăcini” aspecte din viața și activitatea comunei și, implicit, a Muzeului Național al Ouălor încondeiate.
”Ciocănești este o comună mare și frumoasă, cunoscută pe plan național și internațional. În anul 2003 a fost declarată ”Comună Muzeu” datorită decorării ouălor. Motivele încondeiate pe ouă se regăsesc în decorarea caselor și pe costumele populare. Primăria subvenționează renovarea caselor în motive geometrice.
Între anii 2014 – 2016 a primit titulatura de ”Satul cultural al României”. Suntem Top 6 la nivel mondial fiind etichetat drept ”Cea mai colorată destinație turistică”.
În comună avem și un ”Muzeu Etnografic” organizat pe ateliere: cu un atelier de fierărie (de unde vine şi numele comunei), o stână tradiţională (ocupaţia de bază a ţăranului), o sală destinată plutăritului, alta destinată mineritului, o sală de prelucrare a lemnului, o cameră ţărănească, atelier de ţesătorie şi ţesături lucrate în muzeu. Motivele reprezentative sunt decorate pe pereții muzeului.
În localitate s-au organizat și desfășurat zece festivaluri. Anul acesta între 15 – 17 august se va desfășura ”Festivalul Național al Păstrăvului”.
Muzeului Național al Ouălor încondeiate înființat în anul 2007 este cunoscut și vizitat de oameni de pretutindeni. În muzeu sunt expuse aproape 2000 de exemplare premiate la concursuri și festivaluri. Cel mai vechi ou are aproape 100 de ani. Exponatele au fost premiate la 19 ediții. A XX-a ediție a ”Festivalului ouălor” va avea loc între 5 – 6 aprilie, anul acesta.







În cadrul muzeului, unică este colecția de ouă încondeiate a doctorului Anton Setnic, de origine din Botoșani dar care a profesat la Vatra Dornei. El şi-a dedicat timpul liber pasiunii de colecţionar. Fiica sa a vândut colecția localității noastre.
Muzeul include și exponate ale meșterilor încondeietori din comună.
Tradiția încondeierii ouălor se menține vie, artiștii populari de astăzi ai localității Ciocănești, mulți la număr, fiind cunoscuți în țară și peste hotare. Încondeiază ouă atât adulții cât și elevii și studenții. Ei participă la concursuri și festivaluri, decorând ouăle în fața juriului. Ouăle expuse în muzeu nu pot fi deplasate la concursuri, nu pot fi atinse cu mâna, fiind foarte fragile, aşa că toate jurizările se fac în muzeu.
Motivele tradiţionale de pe costumele populare și ouăle încondeiate au fost preluate și transpuse pe fațadele caselor, care au devenit clădiri de patrimoniu.
În perioada 15-17 august a.c. doamna directoare ne invită la Festivalul Național al Păstrăvului. Se fac plimbări cu plutele pe Bistrița și concursuri de pescuit. Se organizează stână turistică, parada portului popular cu căluţi şi cai din toată Bucovina, vizită la mina turistică de mangan, Oiţa. Gastronomi renumiţi delectează papilele gustative ale turiştilor cu mâncăruri tradiţionale alese.