MERIDIAN

Călătorie în Singapore

În anul III de facultate mi-am propus să-mi cumpăr din fiecare bursă o carte. Anticariatele se umpluseră cu valori aduse din familii aflate în ,,jenă financiară”.
Printre cărțile achiziționate am regăsit ,,Ocolul Pământului în șapte luni și o zi” – Jurnalul de călătorie al Principelui Carol scrisă de General Constantin Găvănescu.
Ca să-l îndepărteze pe Carol de Zizi Lambrino, Altețele Sale, Regina Maria și Regele Ferdinand l-au trimis într-o călătorie în jurul lumii între 20 februarie și 21 septembrie 1920. Coroana a invocat necesitatea de a face cunoscut în lume statul român reîntregit și suveran.
În 2024 am fost într-o excursie prin Thailanda, Malaezia și Singapore. În Singapore am căutat aproape obsesiv locurile descrise acum peste 100 de ani de Constantin Găvănescu.
Republica Singapore este un stat insular cu o suprafață de circa 700 km pătrați. (Moșia Osica de Sus are 50 km pătrați). Din cei 5.900.000 de locuitori, 77% sunt chinezi. Ei formează majoritatea P.A.P – Partidul Acțiunii Populare, partid care deține controlul și domină politica statului. Restul locuitorilor sunt malaezeni, indieni, pakistanezi. Anterior venirii britanicilor, în insulă erau circa 1000 locuitori malaezeni și câțiva chinezi. Religiile agreate sunt: budism (42,5%), creștinism, hinduism și taoism. În Singapore sunt 4 limbi oficiale: engleza, malaeza, mandarina și tamili.

Numele statului vine din malaezul ,,Singapura”, care-și are originea în sanscrită – ,,Singa”= leu și ,,pura”= cetate, adică ,,Orașul leului”. Termenul vine în contradicție cu zona geografică, deoarece Singapore este lângă ecuator, unde nu sunt lei. Emblema statului este un leu cu corp de pește – Merlion. E admirat și fotografiat în golful Marina Bay-Sands. Singaporezii se distrează și spun că dintr-un singur leu el are acum copii și nepoți răspândiți prin toate insulele.
Singapore a fost un emporiu maritim cunoscut sub numele de Temasec. În 28 ianuarie 1819 Stamford Raffles a înființat un post comercial de tranzit al Imperiului Britanic. A intuit importanța locului și a obținut insula printr-o ,,înțelegere” cu Sultanul Johore din Malaezia.
În al Doilea Război Mondial, Singapore este cucerit de japonezi. Revine sub control britanic în 1945 și din 1965 este stat independent.
Singapore este unul din cei ,,Patru Tigri Asiatici”, placă turnantă a comerțului internațional, antrepozit principal în Asia de Sud-Est. Are o importantă flotă maritimă, în parte sub pavilion de complezență. Portul este al doilea în lume (37.000.000. T.E.U) după Shanghai(43,5 milioane T.E.U.). Are industrie diversificată: electronică, echipament de transport, industria cauciucului, rafinării, industrie de prelucrare, nave etc.
Spațiul redus a impus amplasarea multor întreprinderi în arealul Johore din Malaezia. Mulți singaporezi s-au stabilit în această zonă, unde costul vieții este mai lejer.
Singapore este un paradis fiscal și are legi ce impun siguranța persoanei, precum și preocupări deosebite pentru protecția mediului.
Pentru a limita aglomerația și poluarea, statul a impus restricții în cumpărarea autoturismelor. Doritorul face o cerere care costă între 80.000 și 120.000 de dolari în funcție de marca mașinii. După aprobare, își ia mașina, evident cu alți bani și are voie să o folosească doar 10 ani. Urmează o altă cerere și același traseu.
În cartea lui, Constantin Găvănescu nota că ,,În Singapore erau vile frumoase, ascunse, de abia se zăresc printre parcuri fără sfârșit”.
În 2024 am găsit un Singapore modern. Nu m-au impresionat zgârie-norii. Am văzut clădiri asemănătoare în Buenos Aires, Rio de Janeiro, Mexic, Emirate, Bangkock, Kuala Lumpur, Europa. Printre coloșii verticali sunt vile elegante construite în urmă cu 100 de ani. Am apreciat și am admirat respectul și grija pentru natură. Deși au suprafață limitată de teren, au totuși 3 parcuri naturale. M-au uimit grădinile suspendate în balcoane, pe pereții blocurilor, pe acoperișuri.
,,Străzile sunt frumoase, largi, umbrite de arbori mari, stufoși”. Completez informația autorului și adaug că peste tot e curat, se circulă în siguranță, civilizat. Singaporezii sunt amabili, femeile sunt frumoase și îmbrăcate cu mult gust.
Clădirile construite în stil european, Bursa, Camera de comerț, Poșta, Curtea de justiție, Palatul guvernatorului, care au uimit cu mulți ani în urmă delegația română, se impun și astăzi prin frumusețe și echilibru. Poșta este astăzi elegantul Hotel Fullerton. Vama este un restaurant luxos. Palatul guvernatorului se impune prin proporții și echilibru. Hotelul Raffles, o locație istorică și emblematică, deschis în 1899, este acum unul dintre cele mai luxoase și mai scumpe hoteluri.
În plimbările făcute prin oraș, acum 100 de ani, Constantin Găvănescu nota: ,,Vedem magazine frumoase, iluminate ca ziua, care-mi aduc aminte de magazinele din Paris”. Pe turistul de azi nu doar că-l încântă vitrinele și magazinele luxoase, dar îl ispitesc să-și solicite serios cardul.
Constantin Găvănescu nota în jurnal: ,,Trecem pe lângă sute și sute de vapoare venite din toate colțurile lumii”.
Acum orice turist este uimit nu doar de numărul lor, ci mai ales de dimensiunile mastodonților plutitori.
Singapore are 3 grădini botanice: Grădina Botanică are 160 de ani și este singura grădină tropicală în lista UNESCO. Dacă aș ști cum arată Paradisul, aș avea curajul să spun că are un concurent serios în acest loc.
În Grădina Națională de Orhidee, multor personalități care au vizitat-o li s-au realizat hibrizi ce le poartă numele. Printre ele am remarcat Elton John, Margaret Thatcher, Jackie Chan, Prințesa Diana. Am găsit și numele unei românce, Carmen Iohannis.
Un farmec deosebit pentru turistul european îl oferă cartierele China Town, Little India, Kampong Glam. Tarabe, arhitectură chinezească, indiană, arabă, mirosuri de mirodenii specifice, lăcașuri de cult, fizionomii, îmbrăcăminte, te uimesc și te încântă.
Marina Bay-Sands se impune prin arhitectura avangardistă. Hotelul de 5 stele e considerat ca fiind cea mai scumpă construcție din lume. Pe 3 zgârie-nori de 55 de etaje este așezată o ,,epavă uriașă”. Pe acoperiș este cea mai mare piscină. Are cel mai mare cazino, o terasă uriașa de 360 metri pătrați, un mall uriaș. Sunt peste 2000 de camere ce se recomandă prin lux și eleganță. Din hotel ai acces la Muzeul de Artă și Știință care are forma unui lotus ce plutește în apa golfului.
În apropiere se impune arhitectura modernă a Teatrului Esplanade care sugerează fructul ,,durian”, fructul Asiei de Sud-Est. În clădire sunt 2 săli de concerte cu o acustică excepțională, bibliotecă, săli de expoziții. Grădinile de lângă golf au super copaci metalici care captează energia solară, colectează apa din precipitații, cu care se întrețin plantele.
Statul Singapore este preocupat de extinderea teritoriului fie prin recuperări de teren de tip poldere (ca în Olanda), fie prin extindere în mare prin depuneri de nisip de pe plajă, din albiile râurilor sau importat din Vietnam, Indonezia și Malaezia.
Altă problemă stringentă este apa. Apa potabilă se obține prin reciclarea apei uzate, prin desalinizarea apei de mare, retenția pe insulă a apelor curgătoare, stocarea apei de ploaie și chiar import de apă. În viitor se întrevede o altă problemă majoră. Thailanda a început în 1989 construirea unui canal în istmul Kra. Acesta ar reduce drumul din Pacific în Oceanul Indian cu peste 1000 km. L-au numit Canalul Panama bis și China intenționează să construiască acest canal în 10 ani. Portul și statul Singapore vor fi afectate.
La plecare, aeroportul Changi, numit de singaporezi Jewel, ne-a oferit o deosebită surpriză. Este un spațiu de vis, cu o mini pădure tropicală, cascadă, un parc cu orhidee, altul cu cactuși, fluturi și servicii ireproșabile. A obținut 7 ani la rând titlul de cel mai bun aeroport din lume.

Lasă un răspuns