DESCHIDERI

Matematiciană de 23 de ani, acceptată la Oxford şi Cambridge: „Îmi doresc ca munca mea să aibă o contribuţie în România”

Cu titlul de mai sus am citit pe platforma Viitorul Romaniei.ro, din 3 mai crt., un interviu-surpriză entuziasmant cu o fiică a comunei noastre, realizat de jurnalistul Andrei Militaru. Cu permisiunea declarată a acestuia, reproducem pentru cititorii „R” câteva fragmente. Sentimentul este tonic! Felicitări, cu multe pupături, dragă Theo, din partea redacției și cititorilor „R”! Te așteptăm în paginile revistei cu orice vrei tu să scrii – o scrisorică cât de mică, oricând ți se face dor de mămică și de Modorani, de valea Oltețului și ulița copilăriei. Suntem tare mândri de tine și-ți mulțumim pentru exemplul strălucit, pe care ni-l oferi: ție, familiei, profesorilor. Îți ținem pumnii și La mai mare! Dumnezeu cu tine! („R”.)

„Theodora Torcea, o tânără din satul Osica de Sus, judeţul Olt, este studentă în ultimul an la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Glasgow. Înainte de a fi admisă la universitatea scoaţiană a fost un elev model, cu rezultate deosebite în gimnaziu şi liceu, promovând examenul de bacalaureat cu notă maximă. Pe parcursul celor patru ani de facultate, Theo a lucrat la numeroase proiecte academice alături de cercetători de renume atât în domeniul ingineriei, cât și al matematicii aplicate. S-a ocupat deopotrivă de organizarea celei mai mari conferințe de fizică și astronomie din Marea Britanie și a coordonat activitatea unei conferințe de matematică. Teoria învăţată în facultate o pune acum în practică pentru a rezolva probleme industriale şi de aerodinamică. În prezent participă la construirea unui prototip de biosenzor pentru a ajuta persoanele predispuse bolilor cardiovasculare. Se implică inclusiv în proiecte de voluntariat organizate de Consiliul Studenților și de diferite organizaţii de caritate. Când nu se află în bibliotecă pentru a lucra la proiectele sale, în timpul liber practică aikido și dans sau călătoreşte. Este pasionată de limba și cultura chineză, iar în 2016 a fost desemnată finalistă a concursului pentru Excelenţă Academică în Străinătate organizat de Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS). În octombrie va începe un master în matematică aplicată, fiind acceptată atât la Universitatea din Cambridge, cât și la Oxford. „Încă nu am decis ce ofertă voi accepta”, spune tânăra matematiciană, care vrea ca după masterul din Anglia să facă şi doctoratul.

Cititorii noştri sunt curioşi să te cunoască, Theodora, aşa că eşti liberă să te prezinţi.

Am urmat cursurile școlii primare și gimnaziale la liceul din Osica de Sus, după care m-am mutat în Caracal, unde am studiat la Liceul Teoretic Mihai Viteazul, profilul matematică-informatică bilingv engleză. Am absolvit liceul în 2013 și am promovat examenul de bacalaureat cu media 10, începand în același an cursurile Universității din Glasgow, Facultatea de Matematică, pe care o urmez în prezent pentru încă două luni, până la absolvire. Mi-a plăcut studiul și am fost atrasă de științele exacte, în special matematica, participând la diverse concursuri și olimpiade școlare încă din școala primară. Am fost întotdeauna suținută  de familia mea, cu ajutorul căreia am ajuns la performanțe deosebite. Matematica a rămas materia care m-a pasionat dintotdeauna și îmi doresc să continui în acest domeniu.
În ce împrejurări te-ai îndrăgostit de matematică?
Matematica m-a atras încă din clasele primare. Am participat la toate concursurile de matematică organizate în școală, iar părinții mei au înțeles pasiunea mea, așa că m-au încurajat și am continuat să o studiez aprofundat. Mai târziu, în anul doi de facultate, am urmat un curs de matematică aplicată, predat de un renumit cercetător, care mi-a insuflat şi mai tare dragostea pentru această disciplină.

Cum ai ajuns să fii studentă în Marea Britanie?

De când am început liceul mi-am dorit să studiez în străinătate, întrucât mi s-a părut o experiență excelentă să învăț într-un sistem educațional diferit. Fiind la un profil bilingv, am avut oportunitatea de a aprofunda limba engleză, obținând nota „A” la examenul de limbă Cambridge. Pe lângă modul în care era predată matematica, eram interesată și de cercetare, aşa că am folosit aceste criterii și am aflat de Univeritatea din Glasgow. Modulele oferite în cadrul programului de studii mi s-au părut foarte interesante, iar posibilitatea de a lucra în diferite proiecte și de a vedea cele mai recente descoperiri din domeniu au fost factorii care m-au convins să aleg Marea Britanie.
Totuşi, de ce Glasgow?
Structura universităților din Scoția oferă o mare flexibilitate în alegerea cursurilor, astfel încât în anii 1 și 2, pe lângă matematică, am studiat şi statistică, și economie. Ştiam de această facultate dinainte, iar departamentul de matematică are o tradiție veche atât în predare, cât și în cercetare. Universitatea din Glasgow era în top zece al celor mai bune facultăți de matematică din Marea Britanie în momentul când am aplicat. Am primit o ofertă în mai puțin de o săptămână de la data aplicării, așa că am acceptat-o imediat. În plus, taxele pentru învățământul universitar sunt acoperite în Scoţia de o agenție guvernamentală, care acordă împrumuturi nerambursabile studenților europeni.
Ai ajuns în Scoţia cu aşteptări ridicate. Rezultatele academice au fost pe măsura aşteptărilor?
Am fost foarte încântată să descopăr atitudinea deschisă și relațiile de pietenie ale profesorilor cu studenții. Am obținut premii importante datorită rezultatelor academice, de exemplu premiul Ford-Forrest acordat studentului cu cea mai mare medie din clasă și premiul Dougall pentru rezultate excepționale în matematică. De asemenea, anul trecut am fost nominalizată în topul celor mai buni 50 studenți la matematică în Marea Britanie, primind o invitație la o școala de vară organizată de Societatea Londoneză de Matematica. Aceasta a avut ca scop introducerea disciplinelor moderne ale matematicii, sesiuni de rezolvare de probleme, precum și colocvii susținute de matematicieni importanți care și-au prezentat cele mai recente descoperiri.

Ca studentă ai avut o activitate intensă, fiind concentrată pe studiul teoretic, dar şi pe aplicarea practică a matematicii. Ce alte preocupări ai avut în facultate?

Pe lângă cursuri şi cercetare, o mare parte a timpului liber am petrecut-o organizând diferite evenimente. Spre exemplu, anul trecut am fost director de sponsorizări în cadrul celei mai mari conferințe de fizică și astronomie organizată de studenți din Marea Britanie și Irlanda de Nord. Am lucrat într-o echipă, alături de studenți la fizică și astronomie, fiind implicată în strângerea de fonduri necesare derulării conferinței. Anul acesta sunt coordonator de evenimente pentru Mathscon, o conferință națională organizată de studenți în Londra.

Câteva proiecte de cercetare la care ai lucrat?

Am primit o bursă pentru a colabora cu doi cercetători din cadrul Facultății de Inginerie din Glasgow. Deşi am fost singura dintre aplicanți care nu făcuse inginerie, am fost selectată pentru a studia timp de zece săptămâni instabilitățile termoacustice în turbomașini și motoarele avioanelor. Cel de-al doilea proiect de cercetare mi-a oferit prilejul să lucrez cu un cercetator în dinamica fluidelor. Ambele proiecte m-au ajutat să înţeleg cum matematica poate fi folosită atât pentru a obţine rezultate analitice, cât şi numerice, ce pot fi utilizate mai departe pentru a înţelege fenomenele din jurul nostru. În acelaşi timp, având posibilitatea de a petrece timp alături de cercetători din şcoli diferite, mi-a oferit o pregătire bună pentru o viitoare carieră în cercetare. ” (…)

(Interviul integral la adresa ViitorulRomaniei.ro.)

Lasă un răspuns