ECOURI

Liceul Teoretic „Ion Gh. Roşca” – centru de învăţătură şi cultură

Într-o atmosferă solemnă, cu o mare încărcătură emoțională, am celebrat pe 19 noiembrie 2016, 50 de ani de învățământ liceal la Osica de Sus. Organizat de Liceul Teoretic «Ion Gh. Roșca», Asociația Culturală Pro Memoria și Primaria comunei Osica de Sus, evenimentul a fost o întâlnire de suflet, unde s-au reunit, deopotrivă, foști și actuali elevi, dascăli ai generațiilor trecute, cadre didactice din prezent precum și reprezentanți ai autorităților locale și județene și ai Inspectoratului Școlar. Timp de câteva ore am depănat amintiri, am vorbit despre pasiuni si interese, vise și aspirații.
În deschiderea jubileului, oaspeții au regăsit cu emoție școala. Au fost organizate în incinta liceului ateliere unde profesorii și elevii au pregătit, cu dăruire și profesionalism, lucrări din diferite domenii: istorie, geografie, fizică, chimie, limbi străine, arhitectură, astronomie, teatru și muzică. Astfel, întalnirea a început cu entuziasm și mare interes.

Importanța momentului a fost marcată de dezvelirea unei plăci aniversare, invitată fiind doamna Felicia Man, Inspector Școlar General, care a ținut să aducă în atenție activitatea de prestigiu a Liceului, acesta situându-se pe locul 5 în ierarhia județeană, având în vedere rezultatele la Bacalaureat. „Evenimentul de astăzi este unul emoționant, despre educație, calitate, trecut și viitor” a declarat doamna Inspector Şcolar General.
Edilul Gheorghe Manicea a dorit să adreseze câteva cuvinte și gânduri bune colectivului de ieri și de azi al Liceului, asigurându-ne de sprijinul constant al autorității locale, în vederea unui proces educativ de calitate.
În cuvântul de deschidere, am prezentat istoricul și misiunea școlii, garantând performanța și calitatea educației la Liceul Teoretic «Ion Gh. Roșca». Munca noastră stă sub semnul dăruirii și al responsabilității, întrucât tradiția ne obligă să continuăm realizările generațiilor anterioare.
50 de ani de școală, 50 de generații!
Fostele cadre didactice și foștii absolvenți au primit diplome de merit pentru întreaga activitate, respectiv, diplome de onoare pentru contribuția adusă la cultivarea prestigiului școlii. Cu această ocazie, patru cadre didactice pensionare, foști directori ai școlii, au primit, din partea Primariei și a Consiliului local, titlul de „Cetățean de onoare”: Oprițescu Constantin, Sulger Marin, Lixandru Gheorghe și Sârbu Ion.
Sosit cu suflet mare la acest eveniment, poetul Marian Drăghici, președinte de onoare al A.C. Pro Memoria a evidențiat importanța Liceului în viața culturală a comunei și nu doar a comunei, importanța educației prin școală, Educație, nu Învățământ, cuprinzând și latura spirituală, adică Biserica, datoria noastră ca dascăli fiind de a livra societății oameni întregi, cu minte și suflet.
Elevii Liceului au susținut un spectacol omagial, pe scena Căminului Cultural urcând formația de muzică populară ,,Doina Romanațiului”, formația de muzică uşoară ,,Armonia” formația de calușari și echipa de karate do.
Manifestările dedicate celor 50 de ani de existență a liceului au lăsat impresii greu de uitat. Sunt amintiri, oameni și povești ce vor ramâne cu noi, indiferent de locul sau vârsta la care ne aflăm.

Trecut, prezent, viitor

Anul semicentenarului liceului este un an de bilanț, de privire retrospectivă asupra drumului parcurs într-o jumătate de secol de sutele de elevi și profesori care au contribuit, deopotrivă, la construirea acestui lăcaș de spiritualitate, școala, dar și pentru a desprinde concluzii și a întocmi planuri de viitor. Pentru toți cei care au trecut pragul în această jumătate de secol, Liceul a fost un sculptor de caractere, a format personalități și a contribuit la realizarea intelectuală. S-a format un spirit care a solidarizat peste ani generații de elevi, absolvenți și profesori. O confirmare o constituie prezența, într-un număr foarte mare la jubileul liceului, din toate colțurile țării și chiar ale lumii. Și chiar dacă, din anumite motive, unii n-au putut fi prezenți, fiecare poartă mândria că aparține acestui liceu, acestui loc.
Astfel, Liceul nostru trebuie să iși joace rolul de centru de învățătură și cultură. Din această nevoie și folosindu-ne de experiența celor plecați, care au înțeles că au datorii de onorat față de locul de unde au plecat, s-a născut proiectul „Trecut, prezent, viitor”.
„Acest proiect dorește să cheme orice copil să-și dea frâu liber imaginației, libertății de gândire, de exprimare pentru a încânta exteriorul cu imagini, versuri sau muzică. Totodată lărgim orizontul și dorim să invităm orice cadru didactic, orice membru al comunității care dorește să ia parte la această călătorie creatoare.” – am spus în argumentul proiectului.
Implicate în proiect sunt și A. C. Pro Memoria, Primaria comunei Osica de Sus, Biserica din Deal, Biserica din Vale. Asociația Liceu−ProMemoria−Primarie−Biserică devine astfel o platformă civică și culturală, axată pe o dimensiune mai puțin sau deloc cuantificabilă, dar cu importanță mult mai mare, cea care se referă la oameni. Este vorba de recuperarea și reinterpretarea în context contemporan a unui set de valori, de implicare civică, de calitate a vieții, de conștientizare a prezenței noastre pe aceste locuri. La nivelul Liceului se derulează, astfel, mai multe proiecte educaționale, europene și activități extrașcolare cum ar fi: Cercul de studii teologice Arsenie Boca, coordonat de prof, Tanislav Cristina, Cercul de sociologie și jurnalism, coordonat de prof. Nițu Emanuel, Cercul de creație literară Meandre și Clubul de artă teatrală coordonate de prof. Popa Cornelia, Cercul de Știinte coordonat de prof. Tanislav Lavinia, Clubul de Astronomie − prof. Tanislav Tony, muzică populară, muzică usoară, dansuri populare, dans modern, caluș, karate-do, box, șah.
Cultura, în corelare cu educația și chiar cu știința, oferă spațiul necesar căutării unor soluții la problemele societăţii în care trăim.

Lasă un răspuns