EDITORIAL

Argumente identitare

Constantin Roşca

Departe de orgolii sau pasiuni locale, lansarea revistei „Rădăcini”, editată de către Asociatia culturală „PRO MEMORIA” din comuna Osica de Sus este, înainte de orice, un act de manifestare identitară a unei aşezări din Câmpia Romanaţiului, aşezare ce datează documentar de aproape cinci secole şi jumătate*. Este un act de autentică responsabilitate socială cu obiectiv fundamental declarat, de mare curaj, acela de a cultiva trecutul, de a consemna prezentul şi de a configura viitorul acestor locuri sub multiplele sale forme de exprimare (mărturii ale istoriei, amintiri, legende, întâmplări, obiceluri, rituaiuri, ocupatii, educatie, culte, personalităţi etc.), pentru a atinge temporalității care asigură durabilitatea existențială a spiritualităţii româneşti. Fără pretenţii generalizatoare, semnificatia revistei depăşeşte graniţele aparente ale delimitării spaţiului osicean, aspirând să constituie o modestă implicare în acţiunile identitare legitime ale poporului roman în contextual actual de integrare în arhitectura europeană contemporană şi cea de globalizare generalizată a vieţii de pe Terra. Comunităţile, naţiunile ca şi indivizii au o identitate a lor exprimată prin câte un set propriu de valori. Cei care se respectă trăiesc in prezent, îşi proiectează viitorul având memoria ca fundament de necontestat, îşi cultivă istoria. Lumea de astăzi, graţie revoluției informaționale, este una a comunicării fără frontiere, o lume în care comunicarea are loc în timp real, sfidând depărtările de pe mapamond. Este o lume în care, pentru a-ţi manifesta identitatea personală, profesională, naţională, trebuie să fii tot timpul prezent. Să arăti lumii că exişti. Lumea trebuie să ştie despre tine cine eşti cu adevărat şi ceea ce eşti, ceea ce reprezinţi tu pentru această lume. Prin semnalele transmise, lumea din care facem parte – Uniunea Europeană, în special – trebuie să ne perceapă ca parteneri egali, nu ca masă de manevră, exportatori de infracţionalitate sau simplă piață de consum. Poporul român are istorie, are tradiţie, are valori, are eroii săi. Lumea, în general, Europa, în special, nu ne percepe decât aşa cum ne prezentăm noi. De ceva vreme asistăm la o prelungită rătăcire morală. Parcă ne-am pierdut busola. Nu ne mai regăsim cărarea luminii. Invocându-l pe Dan Puric**, constatăm cu durere că parcă suntem orbi. Nu ne mai recunoaştem valorile, nu ne mai mărturisim sfinţii, ne-am uitat eroii şi ne este ruşine de istoria noastră. Prin consemnările sale, revista „Rădăcini” îşi propune să promoveze cele mai semnificative valori de bun-simţ ale culturii româneşti întru o redeşteptare a naţiunii, făcând apel la memorie ca să conştientizăm cine suntem, asumându-ne cu demnitate identitatea.

Astfel, „Rădăcini” este o revistă a „tinerei generații”, adică a atitudinii constructive, de implicare a tuturor intelectualilor pasionaţi, care iau act de realitatea imediată a spațiului osicean şi nu numai, cu așteptările şi mutaţiile ei, dar şi de propria responsabilitate civică de a cugeta participativ la problemele existenţiale ale comunității si naţiunii din care fac parte. Consemnările din revista „Rădăcini” permit abordări multiple: gânduri, puncte de vedere, considerări şi reconsiderări despre oamenii acestor meleaguri şi faptele lor săvârsite în diferite etape și contexte istorice care le-au marcat existenţa, abordări menite să dezvolte simultan, un simţ al prezentului si al comunităţii. Ele au darul de a transfera o opţiune entuziastă într-o motivație profundă, care să permită crearea unor legături între generaţii şi favorizarea schirnbului de idei între oameni, în special fiii satului, care altfel nu au prea multe ocazii să se întâlnească. De aceea, este de dorit ca revista să fie şi una de dialog, Fireşte că dialogul este interesant numai in măsura în care oferă ceva de învățat. În acest sens, grija editorilor se va focaliza pe publicarea de materiale generatoare de întrebări introspective, dar şi pe răspunsuri care inspiră modalităţi concrete de acţiune, sugestii pentru autorităţile decidente.

Și, ţinând seama de faptul că publicaţia va apărea periodic, sperăm ca preocuparea editorilor să aibă şansa de a deveni o hrană spirituală pentru cei interesaţi de prezenţa revistei, dar în primul rând, și mai ales, pentru fiii satului şi urmașii acestora, indiferent de profesie și de locul în care trăiesc şi muncesc. A face vizibilă existența printr-o amprent distinctivă este departe de a fi o simplă metaforă. Pentru că, într-adevăr, prin ceea ce facem suntem şi ceea ce putem deveni: o naţiune demnă şi respectată în rândul naţiunilor lumii şi ale Europei, în primul rând.

 

2009 – adunarea mernbrilor fondatori ai Asociaţiel PRO MEMORIA Central, în roşu, Cecilia Păun

 

*Pentru prima data în istorie, Osica este atestată prin hrisovul domnitorului Radu cel Frumos, care a domnit în Ţara Românească în perioada 1462-1474.

** Dan Puric, Cine suntem, Editura Platytera, Bucureşti, 2008, p.139-140

*** Luănd conceptul de la Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu nu spunea: „generaţia tânără” ci „tânăra generaţie” în sensul că „generaţia tânără” este un dat biologic, în timp ce „tânăra generație” este o atitudine (Dan Puric, Cine suntem, Editura Platytera, Bucureşti, 2008, p,108)

Articol apărut în numărul 1 al revistei – mai 2012