MERIDIAN

Socotra,un paradis ascuns (I)

În rândurile care urmează, mă voi strădui să vă împărtășesc experiențele trăite într-un loc care, după părerea mea, este unul dintre puținele locuri unice și neprihănite rămase în această lume.
Înainte de toate, se cuvine să mă prezint și să explic contextul în urma căruia am ajuns să pun piciorul în Socotra.
Numele meu este Stanca Alexandru – Cezar și îmi place să cred că am o parte din rădăcini în Osica de Sus, moștenite de la tatăl meu – Stanca Dumitru (Adi) și de la bunicii mei – Titu și Lisandra. Profesia pe care mi-am ales-o este cea de medic, iar specializarea pe care am obținut-o este epidemiologia. Prin specificul instituției în care lucrez, spre deosebire de alți colegi care au aceeași profesie și specializare, activitatea mea se desfășoară preponderent în teren. Adică execut periodic deplasări în țară prin diferite regiuni ale României, pe care puțini au șansa de a le vedea sau care pentru majoritatea românilor și turiștilor sunt greu de accesat.
Pe fondul activității profesionale și potențat de dorința de a vedea locuri inedite, mi-am dezvoltat un hobby pe care îl practic ori de câte ori am ocazia – călătoriile.
Povestea mea despre Socotra și dorința de a vizita insula își au originile în luna martie 2020, la începuturile pandemiei de SARS – CoV 2. La acea vreme am fost internat cu o formă moderată de pneumonie cu COVID – 19 cu o saturație de 85% care a necesitat oxigen. În momentele acelea, când luptam să mă vindec de pneumonie am descoperit întâmplător video – blogurile de călătorie ale unei persoane pe care pandemia a surprins-o pe insula Socotra din Yemen. Începând cu anul 2017 pentru a face rost de bani, Yemen a deschis Socotra pentru turism. Cât am stat în spital am urmărit toate postările făcute din Socotra și mi-am propus ca într-o zi să ajung și eu acolo.
Socotra este o insulă aflată la aproximativ 50 de km de teritoriul Somaliei la poarta de intrare în Golful Aden către Marea Roșie și canalul Suez. Dacă pentru majoritatea oamenilor numele Socotra nu înseamnă nimic, de Yemen probabil a auzit mai multă lume. Datorită mass – media, Yemen la momentul actual este percepută ca o țară aflată în război civil, ocupată aproape în totalitate de extremiști islamici – rebelii Houti. Insula Socotra aparține Yemenului și este administrată în regim special. Pe aici războiul nu a ajuns niciodată. De fapt mulți locuitori ai insulei nu conștientizează că pe teritoriul continental are loc un conflict armat. Cei care știu câte ceva, au aflat întâmplător de la radio, din informații transmise prin viu grai sau de pe internet – dacă te afli în zone unde ai ocazia să prinzi puțin semnal.
Personal, îmi place să călătoresc neînsoțit și să îmi fac itinerarul după preferințele mele. Așa am făcut de când am pornit prima oară la drum în Egipt în 2015 și în Japonia în 2019.
Să ajungi neînsoțit în Socotra este posibil, nu și fezabil. Din moment ce Yemen nu face parte din sistemul global cu care suntem familiarizați din punct de vedere financiar, al obținerii vizei de călătorie și al timpului estimat de a ajunge la destinație, călătoria pe cont propriu nu se justifică. Pentru a ajunge în Socotra, calea cea mai simplă și accesibilă financiar este aceea de a lua un vapor din portul Aden din Yemenul continental către portul Hadiboh din Socotra și de a petrece 7 ore pe mare până să ajungi la destinație. Așa că o vreme am renunțat la idee. Există zboruri regulate Abu Dhabi – Socotra și Cairo – Socotra cu escala în Aden, dar acestea nu sunt listate pe paginile web ale companiilor aeriene care le operează.
Oportunitatea de a vizita Socotra s-a ivit în anul 2023, când am descoperit o agenție care organizează tururi pe respectiva insulă, în colaborare cu o agenție locală. M-am înscris la prima oportunitate și în februarie 2024 am pus piciorul în locul în care nu credeam că voi păși vreodată.
Toate formalitățile necesare intrării noastre pe teritoriul Socotrei au fost facilitate de agenția locală de turism din Hadiboh capitala insulei, unul dintre puținele orașe. Pentru a vă face o idee, unicul aeroport de pe insulă este puțin mai mic decât fosta Regie de tutun de la noi din comună. Acesta este deservit odată pe săptămână pentru două zboruri regulate, operate de Air Arabia care vin și pleacă din Socotra. Aceste zboruri sunt folosite exclusiv de către turiști și rareori de localnici mai înstăriți care își vizitează rudele în Emirate.


Am stat 7 zile în Socotra. Prima și ultima noapte am petrecut-o la cel mai decent hotel din Hadiboh unde ne-am bucurat de facilități considerate normale: pat în camere, apă caldă, toaletă, curent electric, aer condiționat. Restul șederii l-am petrecut în sălbăticia Socotrei, la cort, unde patul în care dormeai noaptea după o zi plină de aventură s-a rezumat la o saltea, o pătură și o pernă. Aproximativ 90% din persoanele care compuneau grupul din care am făcut parte era format din călători neînsoțiți, dar cu experiență. Câțiva dintre ei nu erau la prima experiență cu cortul și au venit cu echipamente proprii, gen saci de dormit și așternuturi. Pentru mine și pentru majoritatea celor din grup, aceasta a fost prima experiență de acest gen.
Hadiboh, capitala insulei, este cel mai mare oraș de pe insulă, unde se găsesc majoritatea instituțiilor care deservesc populația: poliția, primăria, instituții de învățământ primar, liceal și universitar, spital, etc. În aproape toate locurile de pe insulă acțiunile tale sunt permanent urmărite de privirea curioasă a caprelor de talie mică. Acestea, vacile și cămilele sunt cam singurele animale domestice pe care oamenii le au în gospodăriile lor. Ele reprezintă principala sursă de carne și lapte pe care oamenii din Socotra le consumă în dietă.
Hotelul în care am fost cazat a reprezentat totodată și primul meu contact cu o persoană care este originară din Yemenul continental – recepționerul hotelului, un bărbat la 48 de ani din localitatea Al-Mukalla. Deși timid la început, bărbatul a interacționat cu noi în momentul în care eu și alte câteva persoane priveam fascinați niște ilustrații din Yemenul continental, înrămate și agățate pe pereții din holul de la recepție. Erau vederi din perioada 2015 – 2017 din regiunile Ibb, Taiz, Aden și Sanaa – capitala Yemenului. Remarcând curiozitatea noastră recepționerul, cu ajutorul imaginilor dintr-un calendar cu ilustrații din anul 2014 ne-a prezentat cele mai importante 12 locuri din țara sa, importanța lor pentru yemeniți cât și puțin din istoria acelor locuri. Important de reținut este că în sudul peninsulei Arabe se află unele dintre cele mai vechi așezări ale omenirii. Una dintre aceste așezări este capitala Yemenului – Sanaa. Legenda spune că aceasta a fost fondată de Shem, fiul lui Noe.
Am vorbit și despre conflictul care de mulți ani de zile macină țara sa. Ne-a mărturisit că pe la începutul anilor 2010 Yemenul a fost prins într-un război civil sângeros. Conform mărturiilor sale, în trecutul recent țara a fost împărțită în două: Yemenul de Nord – fostă colonie britanică și aflată sub influența sa după câștigarea independenței și Yemenul de Sud – aflat în sfera de influență sovietică. După prăbușirea URSS, Yemenul de Sus s-a unit cu Yemenul de Nord pentru a forma Republica Yemen. Conflictul intern a început în momentul în care pe teritoriul fostului Yemen de Sud s-a descoperit petrol și populația locală nu a dorit ca zăcămintele descoperite să fie exploatate de companiile petrochimice britanice care își aveau sediul în Yemenul de Nord. Pentru a nu fi vândute resursele și pentru că standardul de viață al populației era unul precar, se vorbea chiar de redobândirea independenței Yemenului de Sud. Oficial acesta a fost scânteia care a aprins focul războiului civil. Pacea a sosit în Yemen după mulți ani de conflict, în anul 2018.
Dacă politic insula aparține Yemenului, din punct de vedere geografic și geologic ea este mai cu seamă înrudită cu Africa și cu peninsula Arabă. În trecutul antic al planetei, Socotra a făcut parte din supercontinentul Gondwana care, în urma fragmentării sale a rezultat Golful Aden și actualul continent african. Insula este poziționată deasupra plăcii continentale somaleze și se spune că aceasta ar fi un fragment rămas din Gondwana.
Socotra împreună cu insulele Abd al Kuri, Samhah și Darsa formează arhipelagul cu aceleași nume. Insula are o suprafață de aproximativ 3.700 metri pătrați și o lungime de la est la vest de aproximativ 137 km. În principal aceasta este renumită pentru două specii endemice de arbori: Dracaena cinnabari și Dendrosicyos socotranus dar și pentru peisajele sale. Socotra este un loc în care natura se leapădă de familiaritatea cu care omul modern este obișnuit și capătă o estetică nouă, care combină frumusețea unui tablou pictat cu frumusețea de nedescris a sălbăticiei. Fiecare peisaj este o pictură sau operă de artă care îți taie răsuflarea. La fel ca un artist care prin expozițiile sale dorește să transmită spectatorilor săi o idee, un gând sau un mesaj, în Socotra natura și-a deschis propria galerie de artă. Am plecat din București și am ajuns pe o altă planetă – a fost concluzia unanimă la care grupul nostru a ajuns după doar 24 ore petrecute pe insulă.
Formal insula are două mari forme de relief: munte și deșert. Cele 7 zile cât a durat excursia au fost petrecute în zona munților Hajhir, la o altitudine de aproximativ 1.500 m și în zona de coastă a plajelor din nordul și sudul Socotrei.
Chiar dacă aparatul de fotografiat nu poate să perceapă profunzimea peisajelor la fel ca ochiul omului, vă rog să vă bucurați de o mică parte dintre imaginile pe care le-am surprins în timpul acestei minunate experiențe.

Lasă un răspuns