MERIDIAN

Prin Emiratele Arabe Unite (EAU)

Emiratele Arabe Unite formează un stat, monarhie federală, situat în sud-estul Peninsulei Arabe. Are ieșire la Golful Persic și Golful Oman din Oceanul Indian. Statul s-a format la inițiativa emirului din Abu-Dhabi, la 2 Decembrie 1971, din rațiuni de Securitate și independență. Sistemul juridic se bazează pe Constituția din 1971 fără alegeri și partide politice. Inițial s-au unit șase emirate. Ulterior a aderat și Emiratul Ras-al-Khaimah. Fiecare emirat are autonomie politică, juridică și economică. Emirul din Abu-Dhabi este Președintele EAU, Comandant suprem al forțelor armate, Președinte al Consiliului suprem al petrolului. Emirul Dubaiului este Prim Ministru.
EAU are o suprafata de 86 600 km2, inclusiv cele 200 de insule. 65% din teritoriu este deșert și de dune și pietros. Restul sunt câmpii și munți (Vârful Jabal Bil Ays-1900 m). Precipitațiile rare (70 mm/an), râurile efemere au necesitat desalinizarea apei de mare. În 2019 se aprecia că populația EAU era de 9, 7 milioane locuitori. Din aceștia doar 13% sunt emirieni. Ei au retribuții lunare de câteva zeci de mii de dolari. Imigranții sunt mai ales asiatici și africani. În majoritate sunt forță de munca necalificată sau mediu calificată și au venituri mici. Investitorii străini dețin doar 49% din acțiuni, restul revin emiratului. Cei care cumpără case în emirate sunt proprietari pe o perioadă de 99 de ani. Casele trec apoi în proprietatea emiratului.
Principala resursă, petrolul, se estimează că se va epuiza în următorii 50 de ani. Ca urmare EAU și-a diversificat economia: finanțe, bănci, turism, construcții de mașini, agricultură.
În primăvara acestui an am fost 2 săptămani în EAU. Am vizitat 6 emirate. Abu-Dhabi, cel mai mare dintre emirate, era în carantină. Impresiile mele s-au concretizat în 3 cuvinte: surprinzător, spectaculos, scump. În fiecare din cele 6 emirate am remarcat drumurile moderne, multă verdeață, curățenie și bineînțeles arhitectura la care și-au pus talentul și știința arhitecți și constructori renumiți.
Emirul Dubaiului, la sugestia Prințului Charles, a păstrat și renovat centrul istoric Bastakiya. Străzile inguste, casele cu turnuri de aerisire, canalul Creek cu “abrele” lui (bărci), souk-urile (bazare) atrag și încântă turiștii. În informațiile ghidei apărea ca un leitmotiv “cel mai”, “cea mai” din lume aproape la fiecare obiectiv turistic. Mult aur, multe mirodenii, multe dulciuri. Ghida strecura în informații, că la căsătorie, bărbatul oferea femeii aur echivalent cu greutatea ei (oare?). Divorțul îl obliga pe soț să asigure soției susținere materială până la moartea acesteia. La căsătorie, tinerii primesc din partea statului loturi pentru casă și banii necesari construcției. Beneficiază doar emirienii.
Pentru că alcoolul este interzis, imigranții nemusulmani și nebăutori primesc în unele emirate un fel de cupoane cu care își procură ce doresc de la anumite magazine.
Tot ceea ce am văzut a fost deosebit. Am avut șansa să prind o furtună de nisip care ne-a surprins în drum spre Sharjah.
Din sutele de fotografii am selectat câteva considerate reprezentative.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns