MERIDIAN

Pe urmele românilor din Portugalia

În continuarea periplului nostru prin Portugalia, ne oprim atenția de această dată asupra românilor de vază care au trăit pe aceste meleaguri. Nume sonore precum Mircea Eliade, Lucian Blaga și Regele Carol al II-lea, cu toții au avut parte de o ședere încărcată de însemnătate istorică sub soarele portughez.

Regel Carol al II-lea (1893-1953)

Puțină lume știe, dar Casa Regală a României se înrudește cu Dinastia de Braganza a Portugaliei. Regele Carol al Doilea este strănepotul reginei Maria a II-a a Portugaliei. Poate de aceea, după plecarea din România spre Elveția, Spania, Cuba, Mexic, Statele Unite ale Americii, Regele Carol al Doilea a ajuns în Portugalia. Țara, cu o poziție geografică prielnică părăsirii Europei în caz de pericol, părea un loc potrivit pentru exil. Carol a cumpărat vila Mar y Sol din Estoril, unde a petrecut ultimii ani din viață alături de Elena Lupescu.

Mircea Eliade (1907-1986)

Între 1941 si 1945, Mircea Eliade a trăit și el in Portugalia, în Cascais și în Lisabona fiind desemnat consul și mai târziu atașat cultural la Ambasada României la Lisabona, rol dat de garda legionară și în ultima instanță de regimul lui Ion Antonescu. Biroul lui trebuia să disemineze propaganda în favoarea statului Român. În 1942, Eliade a scris un volum care preamărea Estado Novo, regimul stabilit de Salazar în Portugalia, susținând că „Statul Salazarian, unul creștin și totalitar, este mai întâi de toate bazat pe iubire”. În iulie același an, a fost primit chiar de Salazar, care i-a dat sarcina de a-l avertiza pe Antonescu să retragă trupele de pe Frontul de Est („În locul lui, nu mi-aș măcina trupele în Rusia”). Eliade a susținut că acest contact l-a transformat pe el în țintă a Gestapo-ului, însă a reușit să transmită mesajul lui Mihai Antonescu, prim-ministru la acea vreme.
Trăirile lui Eliade în Portugalia sunt descrise în Jurnal Portughez, unica sa scriere memorialistică rămasă în manuscris.

Lucian Blaga (1895-1961)
A petrecut un an în Portugalia, între 1938 și 1939, în fruntea legației române de la Lisabona, parte a unei cariere diplomatice începute cu 12 ani în urmă. Bustul lui Blaga, lucrare semnată de sculptorul timişorean Aurel Gheorghe Ardeleanu, a fost inaugurat în 2 iunie 2014 și se află în părculeţul din faţa Hotelului Palácio Estoril – unul dintre cele mai prestigioase ansambluri rezidenţiale istorice din Europa.
În trecerea sa prin îndepărtata Lusitanie, cum numea el Portugalia, a adus culturii române două volume în limba portugheză: Luntrea lui Caron și La curțile dorului. Lucian Blaga, om cu convingeri democratice solide, a trăit vremuri în care a plătit preţul izolării prin interdicţia de a publica ani mulți sub comunism, fiind repus în circulație abia spre sfârșitul vieții.

Prof. Mihai Duică

Lasă un răspuns