MEDALION

Omul frumos

În urmă cu 63 de ani, în comuna Osica de Sus, se năştea în a cincea zi a lunii mai, Cecilia, unicul copil al familiei Păun, Florica şi Ilie.

Copilăria şi-a petrecut-o în Osica, parte în casa părintească, unde s-a bucurat de o dragoste nemărginită din partea părinţilor, tatăl alintând-o „Titi”, parte în casa bunicilor din partea mamei, Bărbulescu. Din 1956 urmează cursurile primare şi gimnaziale în satul natal. La vârsta de 9 ani, mai precis pe 5 iunie 1958, copilăria i-a fost marcată de pierderea tatălui. Fiind născută sub zodia Taurului, fire ambițioasă şi luptătoare, a depăşit acea perioadă grea a vieții, reuşind să treacă examenul de admitere la unul dintre cele mai bune licee ale vremii, „Frații Buzeşti” din Craiova, secţia umanistă. Nu s-a lăsat descurajată de faptul că venea din mediul rural şi, prin perseverență, şi încredere în propriile forţe, a trecut ca un elev model cei patru ani de liceu, obținând bursă de merit, precum şi nota 10 la proba de literatură română a examenului de Bacalaureat din anul 1957.

Pasiunea ei nemărginită pentru literatură a ajutat-o să se remarce la olimpiadele naţionale de literatură românâ. În vara aceluiaşi an, 1967, este admisă la Universitatea din Craiova, Facultatea de Filologie, secţia: Română-Franceză-Engleză. Pe parcursul facultătii s-a numărat printre puținii care au avut marea şansă de a-i avea ca profesori la catedră pe criticul Alexandru Piru, Eugen Negrici, profesor de literatură română comparată, Constantin D. Papastate, critic şi istoric literar, precum şi pe conferentiar universitar doctor Michaela Livescu, intelectuali adoptaţi de oraşul Craiova deoarece s-au legat puternic de viața culturală a acestei urbe. Tot acum, meritele de student eminent îi sunt recunoscute, primind slujba de translator de limbă engleză, pe timpul verii, la Combinatul Chimic Işalniţa, oportunitate de a-şi perfectiona vorbirea limbii engleze.

În toți cei cinci ani de facultate a obţinut bursă de merit, iar în vara lui 1972 a trecut examenul de diplomă cu nota 9. În prima zi de toamnă a anului 1972 este încadrată profesor titular la Şcoala Generală Nr. 2, Osica de Sus, iar din 1975 la Liceul Teoretic din comună. Cu o parte din prietenii de atunci, în bună parte profesori, înființează o trupă de teatru amator, obţinând un meritat loc doi la un concurs susţinut la Caracal, unde concurase cu trupe profesioniste. În perioada 26-31 august 1980 obţine gradul II, cu media 9, la specialitatea limba şi literatura romănă, iari în 1989 gradul 1 cu media 10 la aceeaşi specialitate. Între 15.06.2005 şi 01.09.2007 ocupă funcţia de director al Liceului Teoretic Osica de Sus.

Ca remarcabil om de cultură s-a implicat activ în viaţa comunităţii, fiind rând pe rând profesor, preşedinte al Asociaţiei de Prietenie Osica de Sus – Mont Saint Aignan, consilier local. Fenomenul Dan Puric n-a trecut neobservat pe Iângă intelectualul Cecilia Păun. A mers la Bucureşti, la Teatrul Naţional, vizionând piesa „Don Quijote” a acestui binecunoscut actor de pantomimă, care adaugă ingredientele vocaţiei în mesaj. I-a ascultat cu mare atenţie discursurile, fiind impresionată de esenţa lor, dându-i dreptate lui lorga „Vremea i-a scos în cale”, aşa cum odinioară ea fermecase şi bucurase generaţii după generaţii de tineri. Dar o boală nemiloasă a curmat viaţa lui Cici şi, în ciuda voinţei ei disperate de a o învinge, a primit lumina divină care, mângâind pentru eternitate sufletul ei mare, a închis ultima filă din cartea vieţii, aşternând întuneric şi pace Ia 21 noiembrie 2011.

 

Articol apărut în numărul 1 al revistei – mai 2012

Lasă un răspuns