În ianuarie 2010, din inițiativa unor osiceni inimoși a luat ființă Asociația Culturală „PRO MEMORIA”, cu obiective declarate de a recupera trecutul istoric al așezării noastre, valorile culturale și de viață ale străbunilor noștri, participarea lor la marile evenimente din istoria noastră națională.
Privind retrospectiv apreciem că apariția acestei entități culturale a fost o necesitate stringentă, impusă de bogăția valorilor locale ce trebuiau scoase la lumină și consemnarea pentru generațiile viitoare, dar și de apărarea acestora, de ofensiva contestatară care risca să afecteze sentimentele noastre de mândrie națională.
Prin bogăția activităților desfășurate, dintre care la loc de cinste sunt cele cuprinse în paginile revistei „Rădăcini”, în scurt timp Asociația Culturală „PRO MEMORIA” a devenit o voce respectată atât pe plan local, dar nu numai, la ea subscriind osiceni de ai noștri atât din țară cât și de peste hotare.
Începutul activității sale a fost marcat de entuziasm și dăruire de sine din partea celor care i-au asigurat primii pași prin ale căror eforturi, la activitățile desfășurate, au participat personalități culturale din zona Olteniei, dar și din celelalte centre de cultură, Craiova, București, Timișoara și nu numai.
În frontul acesta cultural, deschis de „PRO MEMORIA”, alături de membri fondatori și asociați s-au înscris cu o mare contribuție și celelalte instituții locale, primăria, biblioteca comunală și cea școlară și în mod deosebit cadrele didactice și elevii Liceului Teoretic „Ion Gh. Roșca” din localitate, care prin tinerețea și abnegația vârstei lor au dat o notă specifică multor activități.
La acest moment aniversar aducem mulțumiri tuturor osicenilor care în forme diferite au participat la acest efort general de aducere la suprafață a tot ce a fost valoros în viața părinților și bunicilor noștri, dar și acelora care sunt vocile prezentului și viitorului nostru.
Din mulțimea celor care prin activitatea lor au făcut cunoscută și respectată această emblemă a comunei noastre o considerație aparte o acordăm unor personalități care prin competență, dăruire și pasiune au asigurat un loc distinct Asociației Culturale „PRO MEMORIA” între celelalte unități de profil din țară.
La mulți ani, „PRO MEMORIA ” !
La mulți ani, osiceni !

http://asociatiaculturalapromemoria.ro/wp-content/uploads/2017/07/Untitled-1-6.jpghttp://asociatiaculturalapromemoria.ro/wp-content/uploads/2017/07/Untitled-1-6-150x150.jpgMihai DuicăANIVERSAREÎn ianuarie 2010, din inițiativa unor osiceni inimoși a luat ființă Asociația Culturală „PRO MEMORIA”, cu obiective declarate de a recupera trecutul istoric al așezării noastre, valorile culturale și de viață ale străbunilor noștri, participarea lor la marile evenimente din istoria noastră națională. Privind retrospectiv apreciem că apariția acestei entități...Osica de Sus